Dit wist je nog niet over spruitjes

Spruitjes: niet iedereen is er fan van. Maar geef het spruitje een tweede kans. Deze groente is namelijk stukken veelzijdiger dan je zou denken en met de goede bereiding ook nog eens verbluffend lekker. We love spruitjes!

Het spruitje is een koolsoort waarbij we de minikooltjes (de spruitjes) eten. Maar hoe maken we de spruitjes lekker? Think outside the box. Dat is de gouden tip als het gaat om het bereiden van lekkere spruitjes. Wijk af van de gebaande paden om een lekker gerecht op tafel te zetten. Wij geven je wat tips om je op weg te helpen.

Wist je dat je spruitjes goed kan combineren met bijvoorbeeld appel of peer. Rauw zijn spruitjes ook heerlijk. Vergelijk het met een frisse koolsalade.

salade van linzen

salade van linzen en spruiten met geitenkaas

Roerbak dungesneden spruitjes snel beetgaar. Met een dressing maak je zo een heerlijke, lauwwarme salade van linzen en spruiten. Aards, een tikje bitter en fris-romig op één bord!

>> naar recept

Spruitjes frituren. Perfect voor bij de borrelplank en ook niet onbelangrijk, net iets gezonder dan die bitterballen.

Spruitjesstamppot. Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten waar je dol op bent zoals wortel, prei of kaas.

Winterstoemp spruiten-delicious

stamppot van spruitjes, wortel en prei

Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze. Als de basis goed is, is het meeste werk al gedaan! Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. En dan krijg je een veel vollere smaak.

>> naar recept

stamppot recepten

spruitjes-boerenkoolstamp met worst

delicious.friend Janneke is gek op verwarmende eenpansgerechten. Easy voor een doordeweekse dag en als je dan ook nog eens 2 groenten met elkaar kan combineren die je normaal niet snel samen ziet, is het extra leuk!

>> naar recept 

Met een goed sausje maak je alle lekker, zo ook bij spruitjes. Probeer deze sausjes eens uit en voeg het toe tijdens het wokken of na het koken.

  • Honig mosterd saus. De honing haalt de bittere smaak weg van de spruitjes en zorgt voor de perfecte balans.
  • Gorgonzolasaus. Daar hoeven we niet veel woorden aan vuil te maken. De romige kaas gaat heerlijk samen met de hartige spruitjes.
  • Sinaasappelboter. Spruitjes met fruit is een goede combi. Dus met deze sinaasappelboter geef je de spruitjes een heerlijk frisse boost.

Te lang koken is een no go, dat veroorzaakt namelijk die typische geur. Als het je toch overkomt doe dan wat olie of citroensap in de pan, dat voorkomt de geur. We hebben deze en andere tips en tricks over spruitjes hier voor je op een rijtje gezet.

Spruitjes zitten bomvol vitamine C. Daarbij werken ze ontstekingsremmend en verbeteren ze je spijsvertering. Ze vormen een goede aanvulling op een gezonde levensstijl.

Je hebt nu geen enkele reden meer om op de markt de spruitjes voorbij te lopen. Eet smakelijk!

Beeld: iStock. Bronnen: spruitjes.net, kookfans.nl, okokorecepten.nl, mensengezondheid.infonu.nl.

spruitjes - delicious