minder zout eten? Zo behoud je toch smaak

In Nederland eet bijna 80 procent van de mensen te veel zout, stelt het Voedingscentrum. Dat komt in veel gevallen omdat we bewerkt voedsel eten, met té veel van het goedje. Wil je minder zout eten, dan kun je beter zelf koken. Maar, hoe zorg je in dat geval voor een smaakvolle maaltijd? delicious. culi-expert Eke geeft uitleg.

Hoeveel zout per dag?

Het advies is om als volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag te consumeren. De reden? Omdat het niet gezond voor je is. Vooral het natrium heeft nadelige effecten op je gezondheid, zo stelt het Voedingscentrum. Kinderen mogen overigens nog veel minder zout, omdat hun nieren dat nog niet aankunnen. Voeg het daarom niet toe aan het eten van je baby of kind.

Minderen met zout? Zo behoud je smaak

Dit moet je allereerst weten over smaak

Alles wat we eten en drinken ‘gaat over de tong’. Als we geen smaakpapillen zouden hebben, zouden we stoppen met eten. Zonder de basissmaken zoet, zout, zuur, bitter en umami smaakt eten afschuwelijk. Ook helpen ze ons de juiste voedselkeuzes te maken.

Van nature hebben we voorkeur voor zoet en umami, omdat die smaken wijzen op suikers en eiwitten die we als brand- en bouwstoffen nodig hebben. Bovendien triggeren de basissmaken de waarneming van aroma’s, waardoor ze andere smaken in het eten beter tot hun recht laten komen. Hoe dat kan, leg ik uit aan de hand van zout.

Zo werkt zout

Het belangrijkste bestanddeel van keukenzout (natrium) helpt om aromamoleculen uit ons eten te onttrekken waardoor we ze beter waarnemen. Het stimuleert op die manier dus ons reukvermogen. Als je het weglaat uit het eten, krijgt het niet alleen minder smaak, maar ook minder aroma. Zout maakt de smaak van vlees vleziger, die van rijst intenser en champignons nog smaakvoller.

Voeg meer contrast toe om minder zout te hoeven gebruiken

We moeten letten op de dagelijkse zoutconsumptie. Hoe kunnen we minder zout eten zonder dat ons eten smaak verliest? Er wordt flink geïnvesteerd in onderzoek om de natriumopname uit eten efficiënter te maken.

Onderzoeksinstituut NIZO food research heeft een manier gepatenteerd om brood te bakken met afwisselende lagen gezouten en ongezouten deeg. Bij een hap van het brood zorgt het contrast ervoor dat je het deeg met het witte goedje beter proeft. Brood kan op deze manier met 30% minder zout worden gebakken.

Dit kun je bijvoorbeeld ook met soep doen: zoutloze bietensoep met gezouten waterkerssoep. Combineer je beide soepen op één lepel, dan proef je niet dat de ene soep ongezouten is. Het contrast zorgt voor een verhoogde zoutperceptie.

Houd je hersenen voor de gek

Je kunt eten ook minder zout maken door je hersenen voor de gekte houden. Het strooisel stimuleert de geurperceptie. Hetzelfde gebeurt ook andersom. Zo associëren we de geur van ansjovis en bacon met een zoute smaak. Als je de geur van bacon toevoegt aan een gerecht kun je daarom met minder af.

Hoe kom je aan de geur van bacon of ansjovis? Door de aroma’s gewoon in olie of vet te vangen. Vet van uitgebakken bacon zit overigens ook boordevol baconaroma.

Lees ook: waarom je mayonaise in je cake wil stoppen

schelvis in zoutkorst - minder zout eten