De juiste messen voor de juiste taak kiezen is één ding, zoals je hier kunt lezen. Op de juiste manier messen bewaren en onderhouden? Dat is een tweede. Je kunt best wat dingen fout doen zonder dat je het door hebt. Het goede nieuws? Je kunt het ook heel goed doen!
We vroegen onze messenexperts naar hun belangrijkste tips voor het bewaren en onderhouden van keukenmessen, zodat je het nooit meer fout doet.
Lees ook: japanse messen of westerse messen? dit is het verschil.
Messen en bewaren en onderhouden zoals de experts het doen
Christian van japansemessen.nl
Je luxe messen laten slijpen door een willekeurige messenslijper? Dat raadt Christian ten zeerste af. “Dan ben je heel snel door je mes heen. Je koopt ze voor het leven, het is een investering in je kookplezier. Ga dus naar een goede slijper.”
Onderhouden
“Qua onderhoud is de belangrijkste stap het overslaan van de vaatwasser. Japanse messen mogen nooit in de vaatwasser. Mocht je een mes van carbon staal hebben, wat natuurlijk kan roesten, dan is het oliën ook erg belangrijk. Dit mag niet met reguliere olie (zonnebloem of olijfolie), omdat dat op den duur gaat oxideren en kleverig gaat worden. Het beste is camelia olie of druivenpit olie.”
Bewaren
“Een andere fijne tip is het aanschaffen van een houten magneetplank waarmee je de messen aan de muur kunt hangen. Zo heb ze altijd in het zicht én het is veel hygiënischer dan een messenblok!”
Voor het scherpste aanbod van Japanse messen in Europa kun je naar de site van Christian.
Rene van Meesterslijpers
Bewaren
Ook Meesterslijpers adviseert een (houten) magneetstrip aan de muur om de messen op te hangen. “Hiermee hang je messen veilig op terwijl ze in je keuken pronken. Het voordeel van een magnetische strip ten opzichte van een messenblok is dat messen beter zichtbaar zijn. Ook heb je minder kans op schade aan het lemmet omdat je het mes niet per ongeluk verkeerd in het blok kan prikken.”
Onderhouden
Heb je toevallig nog een aanzetstaal liggen? Dan is ‘ie waarschijnlijk niet geschikt voor je Japanse messen. “Het harde staal kan niet aangezet worden maar moet geslepen worden. Dit doe je met slijpstenen.”
Tip van de redactie
De online redactie is erg te spreken over de houten messenmagneten van Firma Moes in Amsterdam: knifesticks. Deze houten messenmagneten worden met de hand gemaakt van uitstekende materialen. In de shop kun je kiezen uit allerlei verschillende afmetingen en houtsoorten, zodat je altijd een magneet hebt die bij jouw messencollectie en keuken past!
Het vraagt wat van je aandacht, die messen bewaren en onderhouden. Waarom scherpe messen nou zo belangrijk zijn als je lekker wil koken? Dat lees je hier.
Onno van Karasu Knives
Onderhouden
Omdat het niet vaak genoeg gezegd kan worden, drukt ook Onno je op het hart Japanse messen ver uit de buurt van de vaatwasser te houden.
“Snijd ook geen bevroren producten of extreem harde delen zoals botten en harde kaas. Of je nou roestvrij of carbonstaal gebruikt: even een doekje over je mes als je ‘m weglegt is een uitstekende gewoonte! Pas op met harde sponzen, deze kunnen wat krassen veroorzaken. Warm water, zeep en zachte sponzen zijn prima, maar vaak heb je niet meer nodig dan je vingers en een beetje water. Maak het mes netjes droog.”
Bewaren
Net als Christian en Rene, noemt Onno een messenmagneet als goede optie om Japanse messen te bewaren. “Pas wel op met een metalen messenmagneet – die willen het mes nog wel eens krassen. Heb je een metalen versie? Dan kun je heel makkelijk een laagje kurk erop plakken!”
En wat vindt Onno van een messenblok dan? “Het gevaar bij een messenblok is dat het vochtig kan zijn aan de binnenkant wat niet ideaal is voor staal, ook niet voor roestvrij staal.”
“Er bestaan ook goede beschermers voor messen waarmee je ze in een lade kunt opbergen. De beste is verreweg een Saya, dat zijn houten Japanse beschermers, maar vaak is een edge guard ook voldoende.”
“Het liefst ook van hout, want bij een plastic edge guard kan vocht aan de binnenkant ook een probleem vormen. Een mes los of zonder bescherming in de lade bewaren is geen goed idee. Zo wordt je mes echt sneller bot en is er zelfs kans op schade.”
Voor de echte liefhebbers is er ook nog een messenmap of messenkoffer, waar je je scherpe schatjes in kunt bewaren. “Dat is minder praktisch voor thuis, want daar wil je je messen vaak makkelijk kunnen pakken. Het is dan wel weer geschikt voor koks die vaak op pad zijn met hun hele set.”
“Westerse messenmappen hebben vaak vakjes waar je een deel van het mes in steekt en de map vervolgens oprolt. Hier ben ik persoonlijk geen fan van, omdat de messen elkaar alsnog kunnen raken. Dat is niet bevorderlijk en vaak komen de punten van de messen door de map heen. Japanse messenmappen zijn precies het tegenovergestelde: je steekt het hele mes in een vakje. Zo is alles een stuk beter beschermd.”
Ultieme bescherming heb je wanneer je de messen in de map ook nog in een edge guard steekt. Dat lijkt misschien dubbelop, maar dubbele bescherming is vaak een heel goed idee!
Is jouw collectie al compleet of is er nog ruimte op je messenmagneet? Hier vind je alle soorten japanse messen op een rij + de verschillen!