dít mes kun je het beste kopen als beginnende en gevorderde hobbykok, volgens experts

Sta je op het punt om met je rinkelde spaarpot naar de winkel te wandelen? Lees dan eerst dit. Met de informatie die we je gaven in onze artikelen over messen kom je al een heel eind, maar het beste advies krijg je natuurlijk van de experts.

We vroegen Christian van Japansemessen.nl en Onno van Karasu Knives om wat orde te scheppen in de glimmende chaos. Volgens deze experts zijn er een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Handig: een fijn overzicht van de verschillende soorten Japanse messen, zodat je precies weet welke jij nodig hebt.

De beste messen voor beginners én gevorderen

Onno van Karasu Knives

Onno: “Ik denk dat het altijd goed is om te bepalen wat je van het mes verwacht en waar je precies naar op zoek bent. Wil je iets makkelijks en sterks, of zoek je iets met een mega goed snijgevoel? Eentje voor een specifieke taak of juist een all-rounder? Vaak is het een afweging tussen verschillende eigenschappen van een mes. Een wat dikker mes is lekker sterk, maar je krijgt niet het ultieme snijgevoel. Een delicaat mes snijdt ontzettend goed en vliegt door de meest stevige wortelen heen, maar daar moet je wat meer mee oppassen.

Bepaal eerst de gewenste vorm en laat je vervolgens goed adviseren over het staal. Roestvrijstaal is altijd makkelijk en functioneel en voor velen goed genoeg, maar carbon staal is vele malen interessanter. Dit wordt goed en blijft wat langer scherp en ondanks de hardheid is het (over het algemeen) erg makkelijk te slijpen.

Bunka messen van Karasu Knives

Dit soort staal reageert wel weer sterker op vocht en sappen uit de producten die je snijdt. Zulke messen hebben wat meer aandacht nodig omdat je ze niet te lang met dat vocht erop kan laten liggen: even afvegen dus. Een kleine moeite waar je voor beloond zal worden. Beide staalsoorten hebben hun plek in de keuken!

Nog een belangrijk punt is het uiterlijk van het mes. Er kunnen veel toevoegingen zijn die niet echt iets doen voor de kwaliteit van het mes. Die hebben vooral esthetische functies. Daar is niks mis mee, maar hoe glimmender en glanzender het mes, hoe meer je er waarschijnlijk voor betaalt.”

En welke soorten adviseren ze?

Christian van Japansemessen.nl

“Voor een beginnende chef is een santoku natuurlijk perfect en als je (veel) vegetarisch kookt dan is een nakiri eigenlijk de enige optie. Mocht je wat meer willen uitgeven dan is een combinatie tussen een petty, een gyuto en een nakiri een perfecte set.”

Onno van Karasu Knives

“Over het algemeen kun je al deze verschillende soorten messen goed koppelen aan bepaalde taken of een manier van koken. Let op; zo’n indeling heeft uiteraard uitzonderingen en het allerbelangrijkste is je persoonlijke voorkeur.”

“De meest nuttige en toegankelijke messen zijn een combinatie van santoku, gyuto, petty en nakiri. Deze vier vormen zijn eigenlijk de meest algemene en voor thuis meer dan genoeg. Maak je veel sushi? Dan past een yanagiba daar goed bij.”

“Beroepskoks hebben vaak baat bij meer specifieke messen. Als je 20 kg zeebaars per week moet fileren, is een deba natuurlijk een no-brainer. Thuis kan je dat ene zeebaarsje best met je santoku of petty doen. Maargoed, messen die gemaakt zijn voor een specifieke taak doen die taak natuurlijk het allerbeste. Keukenmessen zijn gereedschap en hoe beter dat gereedschap, hoe leuker en makkelijker het gaat!”

Meer weten over deze Japanse messen? Lees dit artikel!

beste messen experts
Karasu Knives