les 5: werken met tomaten

les 5: werken met tomaten

Van zaad tot tomaat; als een tomatenplantje veel warmte en zon krijgt, groeien er tomaten aan, smaakbommetjes vol vitamine C. Die tomatenplanten worden in ons land meestal in kassen 
gekweekt, maar je kunt het thuis ook eens proberen. Vanaf eind zomer is er vaak een overvloed aan tomaten. Koop een kistje vol en maak er soep van of lekkere saus met gehaktballetjes. 


oer-Hollands?
De tomaat lijkt oer-Hollands, maar hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De Inca’s kweekten ze al. Pas in de 16e eeuw brachten de Spanjaarden de tomaat mee naar Europa. Vanaf 1850 gebruiken ze hem bijna overal in Europa.

van groot tot klein
Vleestomaten, cherrytomaten, pomodori… Er zijn zo veel verschillende tomaten! Welke tomaat gebruik je nu waarvoor?
De vleestomaat 
heeft stevig vruchtvlees en weinig pitjes, dus ideaal voor salades. Of leg ’m in grote plakken op de bbq of gevuld in de oven.
De pruimtomaat 
(ofwel pomodoro of romatomaat) heeft stevig vruchtvlees, een volle zoete smaak en een velletje dat makkelijk loslaat. Ideaal voor sauzen en soepen, en lekker stevig in salades.
De ‘gewone’ ronde tomaat 
(ofwel Hollandse tomaat) heeft een minder sterke smaak dan andere tomaten en kan voor veel gerechten worden gebruikt.
De trostomaat wordt met tak en al geoogst waardoor hij lekker vol smaakt. Perfect voor tomatensalade dus!
De cherrytomaat (ofwel kerstomaat) is zoet en sappig en daarom de ideale snacktomaat. Ook lekker in salades of op bruschetta en ideaal als garnering.

kopen en bewaren
Leg tomaten op een koele, donkere plaats, maar niet in de koelkast: onder de 12 graden krijgen ze last van zogeheten koubederf; ze verliezen hun aroma en worden slap. Als je ze op de juiste manier bewaart, blijven tomaten tot 10 dagen goed. Kijk als je een tomaat koopt of hij stevig is, een glanzende kleur heeft en een fris groen steeltje.

ILLUSTRATIE YUKO YAMAMOTO