Het is weer etenstijd, ja alwéér, en dus pak je zonder nog maar een recept gelezen te hebben, een ui en bol knoflook uit de mand. Het is immers het begin van al het goeds op de wereld. Terwijl je de derde teen knoflook staat te snijden, merk je iets geks op, iets groens: uitlopers in de knoflook! Nee… Wat ga je doen?
Vanuit het hart van de knoflook steken twee groene sprieten omhoog, zelfverzekerd zoals alleen de eerste narcissen hun kop laten zien. Het lijkt op bieslook, maar toch gaat er van binnen een alarm af. Je vraagt je af: kun je deze knoflook nog eten, hoe smaken de sprieten, en moeten de tenen (de hele bol?) niet linea recta de prullenbak in omdat de groene uitlopers potentieel je hele pan met bolognese verpesten? (Dat zou toch wat zijn.)
Laten we alvast zeggen: er gebeurt niks raars met je als je de groene uitlopers in knoflook eet. We zouden het alleen niet aanraden.
Een stukje knoflookbasis
Knoflook is een specerij, en specerijen zijn aromatische planten — en planten kiemen. Snijd je een knoflookteen doormidden, dan stuit je op de knoflookkiem. Plant je die, dan kan daar een nieuw knoflookplantje uit groeien. Fijn, want anders zouden we op den duur geen knoflook meer hebben.
De kiem begint wit, maar wordt groen zodra hij uitloopt. Dit zie je niet aan de buitenkant, pas als je hem aansnijdt. Er is dus een kans dat je knoflook al in de supermarkt is begonnen met kiemen. Tijd, evenals blootstelling aan vocht of licht, kunnen het kiemproces beïnvloeden. Meestal is het kiemen een teken dat de knoflook oud begint te worden, omdat hij te veel van bovenstaande factoren heeft gekregen.
Hoe kun je knoflook het beste bewaren om groene uitlopers te voorkomen?
Knoflook wil het liefst bewaard worden op een koele, droge en donkere plek. Doe je dat, dan kan een hele knoflookbol tot zes maanden meegaan – de reden om tijdens je volgende vakantie in Frankrijk groots in te slaan! – en ongepelde tenen ongeveer drie weken als ze koel en donker worden bewaard. Bewaar je knoflook dus in je voorraadkast of een donkere la waar het lekker koel is.
Nu de hamvraag: kun en wil je gekiemde knoflook eten?
Absoluut. Je wordt niet ziek van de groene uitlopers in knoflook. Wel heeft gekiemde knoflook vaak een scherpere, intensere smaak en is het vrij bitter. Daarom gebruiken wij de regel: heb je maar een klein beetje knoflook nodig in een recept, dan proef je het verschil toch niet en kun je het gebruiken. Maar draait het recept om knoflook, zoals een knoflooksaus of een knoflookkip, dan wil je de knoflook in de lengte doorsnijden en de sprieten eruit halen.
Lees ook: 5 redenen waarom je vaker uien wil eten