zelf pasta maken: dit meel gebruik je en zo ga je te werk

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar met deze tips uit de testkeuken kun je heel snel en makkelijk zelf pasta maken. Je kunt ontzettend veel variëren in vorm en kleur van de pasta. 

Oh zo lekker: linguine met pancetta, salie en kastanjes.

Zelf pasta maken

Met de hand of de machine?

Rol je het deeg uit met een pastamachine of met een deegroller? Iets om over na te denken! Met een deegroller krijg je stevig deeg niet dun genoeg en met een pastamachine wel. Voor de pastamachine is daarom sterk deeg nodig dat niet kapot gaat als je het dun uitrolt. Vooral voor ravioli en andere gevulde pasta is dun deeg het lekkerst. Voor vellen lasagne is dikker deeg prima. Dit kun je ook redelijk met de hand uitrollen en mag iets soepeler zijn.

Eén van onze favoriete pastarecepten:pasta met ragù alle potentina.

Welk meel?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en elke pastamaker heeft zijn eigen verhoudingen voor pastadeeg. Voor stevig deeg dat je met de machine rolt, is de verhouding: 250 g patentbloem, 250 g semolina (fijn griesmeel van harde tarwe) en 5 eieren (M). De harde tarwe zorgt voor sterk deeg dat dun kan worden gerold in de machine zonder te breken. Patentbloem zorgt voor soepelheid.

Deeg met eieren in plaats van water is voller van smaak en machtiger. Je kunt in plaats van eieren ook 150 ml koud water nemen. Voor een iets soepeler deeg dat je met een deegroller uitrolt, kun je in verhouding wat meer gewone patentbloem nemen met wat minder semolina: bijv. 350 g bloem en 150 g semolina en bijv. 5 eieren of 3 eieren en 4-6 el water. Voor extra soepelheid voeg je 1 el olie toe.

Met slechts een paar ingrediënten zet je deze fantastische pasta met spinazie en mozzarella op tafel!

Hoe rol je pasta?

Laat net gevormd pastadeeg eerst even rusten onder folie. Snijd het deeg in stukken van 75 g. Niet zwaarder, tijdens het uitrollen worden de vellen steeds groter en ze mogen niet te groot worden. Als je met de hand uitrolt, vorm het deeg dan alvast een beetje in de vorm die je uiteindelijk wilt hebben. Bijvoorbeeld een kleine platte rechthoek voor lasagnevellen en ravioli.

Rol het deeg gelijkmatig uit op een dun met bloem bestrooid werkvlak tot een dunne lap van zo’n 1-1½ mm. Zet voor uitrollen met de pastamachine de machine op de wijdste stand. Bestuif het stukje deeg dun met semolinameel en haal het door de machine.

Vouw het in drieën, draai een kwartslag en haal het weer door de machine. Herhaal dit een aantal keer. In het begin scheurt het deeg licht, maar door het vouwen, draaien en door de machine halen, wordt het steeds soepeler en krijgt de deeglap een gelijkmatige vorm. Zet de machine op een steeds kleinere stand en herhaal de stappen. De deeglap wordt dan steeds langer en iets breder. Leg vellen deeg die klaar zijn op een schone droge theedoek en dek ze met folie af tegen uitdrogen.

Zelf pasta maken? Zo doe je dat:

Welke pasta bij welk gerecht?

Ga er maar gerust van uit dat Italianen als de besten weten hoe je pasta combineert met saus en doe er je voordeel mee. Maak carbonara bijvoorbeeld eens met bucatini en proef hoe ultiem linguine combineert met van alles uit zee.

Bucatini
Bucatini komt uit midden- Italië en werd oorspronkelijk gemaakt door pastadeeg over een glad stokje te rollen zodat de pasta van binnen hol bleef.
Vorm Als dikke spaghetti, maar dan hol van binnen.
Proberen omdat… bucatini stevig en zwaar is. Eet het met een saus als carbonara of amatriciana (volle tomatensaus met spek) en je ontdekt dat bucatini en stevige vleessaus een match made in heaven is.

Orecchiette
Orecchiette komt uit Puglia, waar het nog veel thuis gemaakt wordt.
Vorm Klein, rond en plat met een welving in het midden als kleine oren, vandaar de naam oortjespasta.
Proberen omdat… Puglia veel groenten levert en de orecchiette-vorm nu net bijzonder geschikt is om groentesaus met structuur op te lepelen. Beroemd zijn de combinaties met zachtjes in olijfolie gegaarde broccoli, raapstelen, bloemkool en cavolo nero, met ansjovis, knoflook en pepertjes als smaakmakers.

Linguine
Linguine komt uit Ligurië, aan de kust. En zoals dat gaat in Italië wordt pasta geserveerd met ingrediënten uit de regio. Van alles uit zee dus, in dit geval.
Vorm Lang en plat als tagliatelle, maar de linten zijn smaller en iets dikker.
Proberen omdat… Ligurianen begrijpen dat stevige, maar dunne pasta licht aanvoelt en daarom perfect past bij vis, schelp- en schaaldieren (venusschelpen!). En ook bij saus op basis van olie en verse ingrediënten als pesto, aglio, olio e peperoncino (knoflook, olijfolie en rode peper).

Trofie
Trofie komt ook uit Ligurië. Het verhaal gaat dat Liguriaanse vrouwen aan het eind van de dag in de haven samenkwamen met een kom deeg en een stoel en pasta rolden over de zijkant van hun benen tot hun mannen van zee terugkwamen. Vandaar de bijnaam: sexy pasta.
Vorm Korte, met de hand gerolde, kronkelige pasta.
Proberen omdat… trofie een bijzonder mondgevoel geeft; de vormpjes zijn stevig en wat wriemelig in de mond. Aan de spiraalvorm kleeft lekker veel saus. Trofie is gemáákt voor z’n Liguriaanse metgezel: verse pesto.

Tekst: redactie delicious. Hoofdbeeld: Ernie Enkelaar

pasta maken (1)