nr.1 foodmagazine

Zelf konfijten? Dit moet je weten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Zelf konfijten is helemaal niet moeilijk, maar het is wel bewerkelijk. Wie het nog nooit heeft gedaan kan het best beginnen met fruit. 

Konfijten is het op lage temperatuur garen van producten in vet of suiker. Zo kennen we allemaal gekonfijte gember (heel lekker in deze gevulde anijskoekjes) en confit de canard. Om eten langer te bewaren hoeven we het niet meer te doen, voor de lekkere smaak wél. En gekonfijt fruit? Dat is net snoep!

vis 

Vis garen is iets delicaats. Gelukkig zijn er een paar foolproof-technieken waarop je blind kunt vertrouwen. Eén daarvan is konfijten in olie. De olie voorkomt dat de vis droog wordt, geeft smaak en zorgt voor een mals, zijdezacht resultaat. Voeg kruiden en knoflook toe aan de (olijf)olie waarin je de vis konfijt. Probeer deze kabeljauw met witlof en cantharellen.

gekonfijte-vis-delicious

in olie gekonfijte scholfilet met prei en olijven

Vis garen lastig? Gelukkig zijn er een paar foolproof-technieken waarop je blind kunt vertrouwen. Eén daarvan is konfijten in olie. De olie voorkomt dat de vis droog wordt, geeft smaak en zorgt voor een mals, zijdezacht resultaat. Probeer dan dit recept en konfijt scholfilet in olie...

>> naar het recept 

venkel 

Het Italiaanse Puglia in de hak van de laars heeft een eerlijke en eenvoudige keuken. oud brood en frisgroene olijfolie zijn de ingrediënten in signature dishes in de ‘arme’ keuken van Puglia. De grassige olijfolie maakt de smaak van deze gekonfijte venkel onweerstaanbaar. Zo gedaan, dat venkel konfijten. Maar met maar een paar ingrediënten heb je zo de lekkerste venkel ooit! Hier vind je het gehele recept. 

mini pita-pizza’s met za’atar, witte kaas en gekonfijte venkel

>> naar het recept

knoflook

Door het konfijten wordt knoflook boterzacht en krijgt het een zoete en romige smaak. En de olie? Die smaakt nu ook naar knoflook en is heerlijk over geroosterde groente of op een crostini, net zoals tomaat.

fruit 

Fruit konfijten is een conserveringsmethode die zorgt dat het fruit langer houdbaar is, het werd om deze reden vooral vroeger toegepast. Tegenwoordig konfijten we met name voor de smaak. Probeer ons recept voor gekonfijte mandarijnen.

meringuetaart - delicious

meringuetaart met mascarponecrème en gekonfijte sinaasappel

Pak uit met deze feestelijke meringuetaart. Het schuim is heerlijk krokant en de mascarponecrème is lekker romig. Voeg als finishing touch stroperige sinaasappels en crunchy amandelen toe. Bekijk het basisrecept.

>> naar het recept

ganzenbout

In Frankrijk worden al eeuwen ganzen (en eenden) in eigen vet gekonfijt, totdat het vlees van het bot valt. Gekonfijte ganzenbout is ook heerlijk in rillettes: pluk hiervoor het gare vlees van de bouten en trek het uit elkaar tot fijne draadjes en doe het met eenzelfde hoeveelheid ganzenvet, wat fijngehakte tijm en grof zeezout in een afsluitbare pot. Confit van gans maak je zo!

Voor het konfijten moet vlees ± 24 uur gepekeld worden. Wrijf daarvoor het vlees in met een mengsel van zeezout, specerijen en kruiden als jeneverbessen, tijm en/of laurier. Door het pekelen trekken niet alleen de smaakstoffen in het vlees, maar wordt ook vocht aan het vlees onttrokken en zo blijft het langer houdbaar. Spoel het vlees af en dep het goed droog.

citroenschil 

Het is super lekker om zo op te snoepen maar het staat ook fantastisch als garnering op taart, cake en koekjes. Met deze instructies is het helemaal niet zo lastig.

citroen carré

Heerlijk fris en romig van smaak, lekker bij een high tea! Maak de stukjes citroen carré zo groot als je wilt! Na één hapje wil je meer! Zo maak je gekonfijte citroenschil die je kunt gebruiken als garnering op de carré

>> naar het recept

Een andere manier om vis te garen is hem in een zoutkorst verpakken. Dat doe je zo:

Tekst: Roos Volkers. Beeld: Eric van Lokven 

meringuetaart - delicious