fonceren: zo doe je dat als een echte patissier

Fonceren is het bekleden van een bakring met deeg. De term komt uit Frankrijk en wordt meestal gebruikt als we het hebben over taartringen zonder bodem.

Met deze techniek én het recept voor een goed fonceerdeeg, maak je de perfecte bodem voor allerlei verschillende taarten. Zodra het deeg in de bodem zit, hoef je hem alleen nog even blind te bakken zonder vulling en daarna, uiteraard, met vulling.

Het fonceerdeeg van Cees Holtkamp

Zonder deeg valt er weinig te bekleden. Onze archieven puilen uit van de lekkerste taartbodems, maar voor een klassiek recept kloppen we toch het allerliefst aan bij meesterbakker Cees Holtkamp:

aantal 4 | | | |
Fonceren is het bekleden van een bakring met deeg. De term komt uit Frankrijk en wordt meestal gebruikt als we het hebben over taartringen zonder bodem.

Kookgerei

  • ook nodig: uitsteekvorm 15 cm Ø, 2-3 taartvormpjes 10 cm Ø, steunvulling

ingrediënten

  • 62 ½ g boter
  • 62 ½ g basterdsuiker
  • 1 ½ g zout
  • ¼ ei
  • 1 ½ el water
  • 125 g patentbloem
  • 3 g bakpoeder
  • 1 ½ g zout

instructies

  • Meng voor de taartbodem de boter, de basterdsuiker, het zout, het kwart ei en het water. Kneed de bloem en het bakpoeder erdoor. Zet het deeg voor gebruik ± 2 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Rol het deeg uit, steek er cirkels uit van 15 cm Ø en bekleed de vormpjes ermee. Bekleed met bakpapier en vul met de steunvulling. Bak ze af in ± 10 min.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Stap voor stap fonceren

Haal eerst het fonceerdeeg uit de koelkast en kneed het nog even goed door. Bestuif vervolgens het werkvlak waar je de bakring gaat bekleden, en de deegroller, met een beetje bloem. Druk de deegbal plat en rol het deeg gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dik.

Steek er cirkels uit met een uitstekertje, het formaat hangt af van de grote van de vorm die je wil bekleden. Drapeer het uitgerolde deeg over de taartring en duw het langzaam langs de rand naar beneden, terwijl je de taartring steeds een beetje draait.

Heb je een vorm met een bodem? Druk daar dan ook het deeg zachtjes tegenaan. Snijd vervolgens het deeg netjes langs de rand weg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Het overtollige deeg kun je opnieuw gebruiken. Steek er rondjes uit tot het deeg helemaal op is. Zet de gefonceerde taartjes 30 minuten in de koelkast voordat je ze blind bakt met een steunvulling.

Bekijk ook deze video waarin Cees Holtkamp fonceerdeeg maakt.

tartelette met fonceerdeeg
R+B: Benny Blisto | F: Chantal Arnts | S: Esther de Munnik