zo maak je de lekkerste chocolade ganache

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ganache is het Franse woord voor sukkel. Een leerlingkok goot per ongeluk hete room in een kom met gehakte chocolade. De chef schold hem uit voor ganache! Toen het resultaat na roeren en afkoelen heerlijk bleek te zijn, bleef deze naam hangen.

De basisverhouding voor klassieke ganache is anders voor verschillende soorten chocolade. Pure chocolade bevat meer chocoladebestanddelen en minder vet zodat het ook opstijft bij het toevoegen van relatief veel room. Witte chocolade bestaat voor het grootste gedeelte uit vet en stijft niet goed op bij het toevoegen van veel room. Weeg voor onderstaande verhoudingen zowel de chocolade als de room. Gebruik voor zachtere ganache iets meer slagroom en voor een stevige ganache iets minder.

Pure ganache: 1 deel chocolade + 1 deel room.
Melkganache: 1 1⁄2 deel chocolade + 1 deel room.
Witte ganache: 2 delen chocolade + 1 deel room.

Geef ganache extra smaak

Trek evt. specerijen als kaneel, vanille en steranijs mee tijdens het verwarmen van de room. Of roer stukjes (gekaramellisseerde) noot of kleingesneden zuidvruchten door de ganache.

Ganache-ideeën

Verwarm de room tot het kookpunt. Hak intussen de chocolade in stukjes en doe in een hittebestendige kom. Giet de hete slagroom over de chocolade en laat even staan. Roer alles heel rustig door tot alle chocolade is gesmolten. Je kunt de ganache nu op verschillende manieren gebruiken.

  • Giet warme ganache in een taartbodem en laat afkoelen voor een stevige chocoladetaartvulling. Ideaal voor tartelettes.
  • Giet warme ganache over een taart voor een mooie laag chocolade- glazuur.
  • Laat ganache bijna volledig afkoelen en opstijven, klop het luchtig en gebruik als vulling van taart, soes of macaron.
  • Spuit toeven iets afgekoelde en opgeklopte ganache als versiering op een taart.
  • Vorm balletjes van afgekoelde en opgeklopte ganache, rol ze door cacaopoeder en maak zo chocoladetruffels.

Zie ook: de lekkerste kerstdesserts met chocolade

In het kerstnummer van delicious. vind je een heerlijke ganachetaart met mokkaroom. Bestel het nummer hier:

Meer recepten met ganache

chocoladecake met ganache
Dit homemade chocoladetaartje is superfeestelijk en megalekker als toetje of bij de koffie. Dat gaat extra snel als je kokend water uit de Quooker-kraan tapt voor het smelten van de chocolade.
Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.
naar recept
chocoladecake met ganache quooker - delicious
millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis
Zoek je een dessert om mee te imponeren, maar wil je niet te lang in de keuken staan? Dan is deze millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis iets voor jou. Extra leuk voor een feestelijk diner!
Ook lekker: millefeuille pruimentaart.
naar recept
Millefeuille - delicious
macadamia-frambozenblondies met witte choco
Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar. Maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft. Deze 'blonde' variant tjokvol geroosterde macadamianoten en witte chocolade kun je vandaag nog de oven in schuiven.
naar recept