koffiebonen bewaren – zo doe je het écht goed

Niks ruikt zo lekker als de geur van vers gemalen koffiebonen in de ochtend, toch? Als je een echte koffieliefhebber bent, dan weet je hoe belangrijk het is om je koffiebonen op de juiste manier te bewaren, zodat je elke dag kunt genieten van die heerlijke kop koffie. Maar hoe bewaar je die bonen nou het best?

Allereerst, vergeet die doorzichtige glazen pot op het aanrecht. Hoewel het er misschien leuk uitziet om je koffiebonen te showen, is het eigenlijk een slecht idee. Koffiebonen zijn gek op duisternis. Ze haten licht en vooral direct zonlicht. Dus, investeer in een luchtdichte container die de zon buiten houdt.

Koffiebonen bewaren in het donker

Een simpele keramische pot doet wonderen. Er zijn zelfs speciale koffieblikken met een ingebouwd ventiel om schadelijke lucht buiten te houden. Als je echt grote hoeveelheden koffiebonen hebt en bang bent dat ze niet op tijd opgaan kun je overwegen om ze te vacumeren en op die manier luchtdicht te bewaren.

Lucht is ook een vijand van verse koffiebonen. Ze worden er oud en muf van. Dus, als je een grote zak koffiebonen koopt, verdeel ze dan in kleinere porties in luchtdichte zakken. Zo blijven ze langer vers. En vergeet niet om de zak goed af te sluiten. Gebruik een knijper of een speciale zaksluiter om te voorkomen dat er lucht bij komt.

Iets te veel koffie gedronken? Zó kom je van het trillerige gevoel af

Houd ze koel

Hitte is ook een boosdoener als het om koffiebonen gaat. Bewaar ze daarom niet in de buurt van je fornuis of oven. Kies liever een koele, donkere plek zoals een voorraadkast of een keukenkastje.

Die voorraadkast is sowieso een goed idee, want koffiebonen houden ook niet van kou. De koelkast en de vriezer kunnen de oliën in de bonen beschadigen, waardoor de smaak verloren gaat. Dus bewaar je koffiebonen op kamertemperatuur.

koffiebonen bewaren