Team delicious. is gek op knolselderij. Met deze bonkige vriend kun je namelijk alle kanten op: bakken, frituren, koken, stomen of zelfs rauw eten, het kan allemaal.
Weet je nog niet goed hoe je de knolgroente inzet of zoek je een lekker recept? Lees dan even verder.
Wanneer is knolselderij in het seizoen?
Alhoewel knolselderij van Nederlandse bodem jaarrond te koop is, is het een echte herfst- en wintergroente.
Wat is het?
Knolselderij is familie van bleekselderij en snijselderij, maar groeit, in tegenstelling tot de rest van de familie, ónder de grond. Het loof en een deel van de knol steken boven de grond uit, de rest groeit onder de grond.
Knolselderij koken?
Knolselderij kun je bakken, koken, frituren, stomen, stoven én rauw eten. Rasp ’m dan grof en mix met wortel, witte kool, een romige dressing en gewelde rozijnen.
Verkleuren knolselderij
Het vruchtvlees van knolselderij verkleurt vlug, dus verwerk het snel of bewaar luchtdicht.
9x knolselderij recept
broccoli-knolselderijsoep met whipped geitenkaas & zadencrunch
Julie Teeken steekt de Hollands glorie in een nieuw jasje. Deze heerlijke broccoli-knolselderijsoep met whipped geitenkaas en zadencrunch staat zo op tafel en is een gegarandeerd succes bij iedereen!
farinata met knolselderijcrème, crispy kikkererwten & gerookte zalm
Dit gerecht maakt iedereen gelukkig. Uitstekend om van tevoren klaar te maken: verwarm de pannenkoekjes en de crème, garneer met mooie plakjes roze zalm, en zet zo op tafel.
Room en knolselderij maken deze soep fluweelzacht. Verse kruiden, ui, prei en sjalotjes geven nóg meer smaak!Tip: Wil je de soep vega maken? Begin dan bij stap 3 en neem groentebouillon.
agnolotti met geroosterde knolselderij, ricotta en tijmolie
Agnolotti zijn deegkussentjes met een kartelrand en extra flap.Tip: Serveer er voor een fris tegenwicht een salade bij van rucola met (gegrilde) rode uiringen, olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
Knolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk! 14x gratin – romig, kazig en zó delicious!
krokant gebakken knolselderij met bladselderijpesto
Er past een hoop lekkers bij een klassieke beef wellington, maar dit is misschien wel ons meest favoriete bijgerecht. Eenvoudig en precies in balans!Voorbereiden (kan een paar dagen van tevoren): maak in de keukenmachine pesto van de selderij, parmezaan, walnoten, knoflook en olijfolie.Voorbereiden (kan een paar uur van tevoren): schil de knolselderij, snijd hem doormidden en de helften in dunne plakken van ± 2 mm. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
knolselderij met gebakken appel, misoroom en amandel
Yvette van Boven kookt graag met fruit. Het liefst een bijzonder gerecht met fruit van het seizoen. Geen toetje of taart, maar juist iets hartigs! Want fruit en hartig is een topcombinatie. Welke appel je lekker vindt, is voor iedereen verschillend. Bijt erin. Het eerste wat je ervaart, is de beet, het mondgevoel. Daarna komt de smaak: zuur of zoet. Pas als je erop kauwt, komt het aroma volledig tot z’n recht. Samen met knolselderij en misoroom komt jouw favoriete appel nog beter uit de verf!
zoetzure knolselderij met gerookte forel & groene kruiden
De romige forelvulling verstop je tussen flinterdunne plakjes gemarineerde knolselderij!Wil je dit gerecht voorbereiden? Je kunt de gemarineerde knolselderij, peterseliesaus en gerookte-forelvulling al 1 dag eerder maken. Bewaar ze apart van elkaar en zet het gerecht vlak voor serveren in elkaar.