Het is kersenseizoen en niets is lekkerder dan rijpe, sappige grote kersen in clafoutis, vlaai of jam. Maar gooi de pitten niet weg want ook daar kun je iets lekkers van maken. Ze geven namelijk een subtiele amandelachtige smaak af.
Maak bijvoorbeeld deze siroop of likeur:
Recept kersensiroop van pitten
laat 2 delen kersenpitten met de fruitresten er nog aan ± 24 uur trekken met 1 deel suikeren eventueel wat citroenrasp. Je hoeft geen vocht toe te voegen. Schud of schep af en toe om. Kook kort voor een langer houdbare siroop. Zeef en bewaar de geconcentreerde siroop tot gebruik in de koelkast.
Kersenlikeur van kersenpitten
Meer zin in een boozy drankje? Vul een weckpot tot ± 1/3 met kersenpitten met de fruitresten en vul aan met wodka. Laat ± 1 maand trekken op een donkere plek. Zeef goed en drink zo of voeg voor een zoete likeur naar smaak suikersiroop (5 min. gekookt van 1 deel water en 2 delen suiker) toe. Bewaar in een gesteriliseerde fles.
Zoek je nog een excuus om kersenpitten te verzamelen? Maak deze recepten met kersen:
Lees ook: steenfruit! Deze 18 taarten lenen zich perfect voor perziken, abrikozen en kersen