kersenpitten over? dit doe je ermee

Het is kersenseizoen en niets is lekkerder dan rijpe, sappige grote kersen in clafoutis, vlaai of jam. Maar gooi de pitten niet weg want ook daar kun je iets lekkers van maken. Ze geven namelijk een subtiele amandelachtige smaak af.

Maak bijvoorbeeld deze siroop of likeur:

Recept kersensiroop van pitten

laat 2 delen kersenpitten met de fruitresten er nog aan ± 24 uur trekken met 1 deel suikeren eventueel wat citroenrasp. Je hoeft geen vocht toe te voegen. Schud of schep af en toe om. Kook kort voor een langer houdbare siroop. Zeef en bewaar de geconcentreerde siroop tot gebruik in de koelkast.

Kersenlikeur van kersenpitten

Meer zin in een boozy drankje? Vul een weckpot tot ± 1/3 met kersenpitten met de fruitresten en vul aan met wodka. Laat ± 1 maand trekken op een donkere plek. Zeef goed en drink zo of voeg voor een zoete likeur naar smaak suikersiroop (5 min. gekookt van 1 deel water en 2 delen suiker) toe. Bewaar in een gesteriliseerde fles.

Zoek je nog een excuus om kersenpitten te verzamelen? Maak deze recepten met kersen:

kersentaart met hazelnoot
Dit jaar maken we kersentaart met hazelnoot. De reden? Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft.
Maak deze taart eventueel een dag eerder. Bewaar hem in de koelkast, maar laat een uur voor serveren op kamertemperatuur komen.
naar recept
kersentaart met hazelnoot
warme chocoladepudding met kersen
Lekker met lobbige, licht gezoete slagroom of roomijs.
Tip: bewaar wat chocoladepudding voor de volgende dag, want ook op kamertemperatuur erg lekker!
naar recept
warme chocoladepudding met kersen
bakewell-taart met geroosterde kersen
Take it slow! De beste plek als de herfst van zich laat horen, is natuurlijk de keuken. Je krijgt dan niet alleen instant trek in comfortfood, maar ook zin in langere stoofsessies. Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik: schort om voor de verwarmende gerechten uit het boek Slow van Louise Franc. Zo'n warm kersentaartje kun je moeilijk overslaan – niet doen dus!
naar recept
bakewell-taart met geroosterde kersen uit Slow
lamscarré met peterseliekorstje & zoetzure kersen
Sappig lam met kersen, pittig door de gember, warm door de kruiden en subtiel fris door azijn en sjalot. Deze lamscarré met peterseliekorstje staat bol van smaak!
Maak de zoetzure kersen 2 of 3 dagen van tevoren, maar voeg de hazelnoten pas vlak voor serveren toe. Bewaar goed afgedekt in de koelkast tot gebruik.
naar recept
lamscarré met peterseliekorstje en zoetzure kersen
gebraden kip met kersen-citroenvulling

Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – glans geeft. Kip die je vult met verse kruiden, zout spek, frisse citroen en zure kersen brengt direct een feestgevoel op tafel.
naar recept
gebraden kip met citroen en kersen

Lees ook: steenfruit! Deze 18 taarten lenen zich perfect voor perziken, abrikozen en kersen

kersen pitten
Unsplash