Het is kersenseizoen en niets is lekkerder dan rijpe, sappige grote kersen in clafoutis, vlaai of jam. Maar gooi de pitten niet weg want ook daar kun je iets lekkers van maken. Ze geven namelijk een subtiele amandelachtige smaak af.
Maak bijvoorbeeld deze siroop of likeur:
Recept kersensiroop van pitten
laat 2 delen kersenpitten met de fruitresten er nog aan ± 24 uur trekken met 1 deel suikeren eventueel wat citroenrasp. Je hoeft geen vocht toe te voegen. Schud of schep af en toe om. Kook kort voor een langer houdbare siroop. Zeef en bewaar de geconcentreerde siroop tot gebruik in de koelkast.
Kersenlikeur van kersenpitten
Meer zin in een boozy drankje? Vul een weckpot tot ± 1/3 met kersenpitten met de fruitresten en vul aan met wodka. Laat ± 1 maand trekken op een donkere plek. Zeef goed en drink zo of voeg voor een zoete likeur naar smaak suikersiroop (5 min. gekookt van 1 deel water en 2 delen suiker) toe. Bewaar in een gesteriliseerde fles.
Zoek je nog een excuus om kersenpitten te verzamelen? Maak deze recepten met kersen:
kersentaart met hazelnoot
Dit jaar maken we kersentaart met hazelnoot. De reden? Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft. Maak deze taart eventueel een dag eerder. Bewaar hem in de koelkast, maar laat een uur voor serveren op kamertemperatuur komen.
Take it slow! De beste plek als de herfst van zich laat horen, is natuurlijk de keuken. Je krijgt dan niet alleen instant trek in comfortfood, maar ook zin in langere stoofsessies. Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik: schort om voor de verwarmende gerechten uit het boek Slow van Louise Franc. Zo'n warm kersentaartje kun je moeilijk overslaan – niet doen dus!
Sappig lam met kersen, pittig door de gember, warm door de kruiden en subtiel fris door azijn en sjalot. Deze lamscarré met peterseliekorstje staat bol van smaak!Maak de zoetzure kersen 2 of 3 dagen van tevoren, maar voeg de hazelnoten pas vlak voor serveren toe. Bewaar goed afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – glans geeft. Kip die je vult met verse kruiden, zout spek, frisse citroen en zure kersen brengt direct een feestgevoel op tafel.