kaas met schimmel: zo weet je of je ‘m moet koesteren of weggooien

Wat doe je met kaas waar je schimmelplekken op treft? Dat hangt af van het soort kaas en de soort schimmel!

Lees ook: kaas bewaren? gebruik géén plastic + 7 andere tips

Koesteren – Deze kazen met schimmel kun je gewoon eten

Zachte schimmelkaas als brie, camembert en blauwe kaas krijgen hun smaak juist door de schimmels. Tijdens het bewaren kan deze schimmel ook op de snijkanten van de kaas gaan groeien. Als de schimmel dezelfde kleur en textuur heeft als de korst, kun je de kaas mét schimmel en al eten.

Wegsnijden – Bij deze kazen kun je de schimmel wegsnijden

De meeste schimmels die op harde kaas groeien, zijn niet erg schadelijk maar zien er niet smakelijk uit en zijn meestal ook niet bevorderlijk voor de smaak van de kaas.

Snijd schimmel op harde kaas dus ruim weg. De schimmel kan bij harde kaas niet goed groeien onder de oppervlakte, na het wegsnijden van de schimmel kun je de kaas eten.

Niet eten – Gooi deze kazen weg als er schimmel op zit

Alle verse, zachte kaas met schimmelplekken als roomkaas, ricotta en hüttenkäse moet je weggooien. Dit geldt ook voor geraspte kaas en kaas inplakken.

Schimmel dringt bij dit soort kaas makkelijk door in de hele kaas. Harde kaas die vochtig is geworden en naar ammoniak ruikt, kun je ook niet meer eten.

Lees ook: kun je kaas invriezen? dit wil je weten

kaasplank maken boter kaas met schimmel weggooien?