kun je kaas invriezen? dit wil je weten

Ga je op vakantie, heb je net iets te veel kaas over na een uitgebreide borrel met kaasplank of wil je om een andere reden je kaas bewaren, dan rijst de vraag: kun je kaas invriezen?

Hoewel het misschien een ongebruikelijk idee lijkt, kan het invriezen van kaas goed uitkomen in bepaalde situaties. In dit artikel gaan we kijken waarom je zou overwegen om kaas in te vriezen, welke kazen zich hier goed voor lenen en hoe lang zo’n ingevroren kaas houdbaar blijft.

Kaas invriezen: de do’s en dont’s

1. Kleine porties

Vries kaas in kleine stukjes in of in geraspte porties, pasklaar voor je gerechten. Anders heb je straks tijdens het koken, op het moment suprême, een groot blok ijzig harde kaas waar je niks mee kan.

2. Geen zachte kaas

Vries alleen harde, gepasteuriseerde kaas in. Verse en zachte kaas veranderen door de kou van structuur en rauwmelkse en blauwe kaas verliezen hun aroma.

3. Italiaanse kazen

Vries parmezaan en pecorino niet in, maar bewaar in de koelkast. Het invriezen schaadt de textuur niet, maar kan de smaak wat metalig maken.

Invriezen van kaas is niet altijd nodig

Je hoeft een kaas niet direct in de vriezer te stoppen om de houdbaarheid te verlengen. Als je de kaas goed verpakt, dat wil zeggen in waxpapier of vetvrij papier waarin de kaas vochtig blijft en kan ademen, kun je ‘m prima bewaren in de koelkast. Stop de kaas niet in plasticfolie, daar gaat kaas in zweten.

Kaas gedijt het beste onder de 8°C, in een redelijk vochtige omgeving. Tenzij je een koele provisiekast of kelder hebt, is de beste plek voor kaas op een vochtige doek in een afgesloten box onderin de koelkast. Of in de groentela. Hier zorgt de groente voor de benodigde vochtigheid.

Verschillende soorten kaas bewaren

Verse, kwarkachtige kaas en mozzarella kun je 2-3 dagen bewaren, zachte, witte kaas 1 week, kruimelige kaas 12-14 dagen en harde kazen 3 weken of langer. ONS ADVIES: gebruik je neus en ogen!

Nog een kaas tip om ter harte te nemen: Gooi jij parmezaankorst altijd weg? Niet doen!

kaas invriezen