kaas bewaren? gebruik géén plastic + 7 andere tips

kaas bewaren? gebruik géén plastic + 7 andere tips
FOTO: BENJAMIN DEARNLEY

Of het nu gaat om de umami van oude kaas of de romige weelde van brie, de smaak van kaas – en ook de textuur – verlept als je hem niet goed bewaart. Gelukkig zijn er simpele tips waarmee je veel langer plezier hebt van welke kaas dan ook!

We hebben er allemaal wel eens last van: na een (iets te) gezellige borrel hebben we geen zin meer om de kaasplank op te ruimen en stoppen we de kazen, zo hopsa, in de koelkast.

Is dat heel erg? Niet echt, alleen worden de kazen er minder, tja, delicious van. Omgekeerd idem dito: nemen we net iets meer moeite, en geven we de kaas een vleugje TLC (tenderness, love & care) dan weet je zeker dat de smaak van de kaas op z’n best blijft. En dat is het meer dan waard, toch?

Kaas bewaren: de 8 geboden

1. Bewaar een kaas nooit in zijn blootje in de koelkast, zelfs de randjes moeten bedekt blijven

Nadat je hebt genoten van een kaas op kamertemperatuur (serveer kaas nooit rechtstreeks uit de koelkast), stop de kaas dan terug in een wikkel. Geen randje mag direct worden blootgesteld aan het ecosysteem van je koelkast.

Niet alleen kan de kaas smaakjes oppikken – iewh! – hij droogt ook heel erg snel uit. Onverpakte kaas is in feite een recept voor één grote, uitgedroogde, keiharde korst. En daar zit geen enkele kaasfanaat op te wachten.

2. Gebruik nooit of te nimmer plastic folie

Nu komen we bij punt twee: waar bewaar je de kaas dan in? Het ligt voor de hand om het eerste de beste stuk plastic folie om de kaas te wikkelen. Zo kan de kaas in elk geval niet uitdrogen. Klinkt logisch, maar in de praktijk zorgt plastic folie ervoor dat de kaas niet kan ademen.

Je kunt dus beter voor een fijn poreus materiaal kiezen, zoals kaaspapier, bakpapier of een speciale geïmpregneerde katoenen doek met bijenwas. Kaas die kan ademenen blijft langer sappig, en dat is precies wat we willen. Het loont dus om te investeren in goed verpakkingsmateriaal.

Voor zachte kazen is er overigens een uitzondering. Je zou de kazen alsnog in plastic folie kunnen verpakken, mits je de folie ongeveer om de twee dagen vervangt.

Nog een tip: schrijf de datum waarop je de kaas hebt gekocht en de soort kaas op de verpakking, zodat je weet wanneer de kaas niet meer goed is.

3. Stop geen zachte kazen in de vriezer

Ga je een maand op vakantie en wil je zachte kaas bewaren, stop de kaas dan niet in de vriezer. Omdat zachte kazen meer vocht bevatten, ontstaan er kristallen in de kaas. Dat zorgt voor een rubberachtige, onaangename textuur.

Harde kaas zoals parmezaan kun je echter prima invriezen. Zorg er alleen wel voor dat de korst goed is ingepakt: eerst in papier, dan in plastic en eventueel kan je het nog in een afgesloten bakje stoppen zodat je zeker weet dat de kaas geen andere smaken opneemt. Bekijk ook deze tips.

4. Creëer geen extra oppervlakte

Wat we bedoelen: als je de kaas in plakken en blokjes snijdt creëer je extra oppervlak en dus een groter risico op uitdroging. Snijd een ronde kaas dan ook altijd in taartpunten, dat komt ook de smaak ten goede. Door de rijping van een kaas smaakt het midden anders dan de buitenste randen.

5. Raak alleen de korst aan tijdens het snijden

Wil je een kaas langer bewaren, dan kun je hem beter zo min mogelijk aanraken. Dan blijven de smaak en textuur beter behouden. Dit helpt voorkomen dat bacteriën van je handen in de kaas komen en het rijpingsproces versnellen.

6. Twee verschillende kazen in hetzelfde papier? Liever niet

Een roodflora in hetzelfde kaaspapier als een blauwe schimmelkaas: doe maar niet. Geuren kunnen eenvoudig worden overgedragen aan andere kazen als ze te dicht bij elkaar worden bewaard.

7. Bewaar kaas niet te lang

Hoewel de houdbaarheid verschilt per soort kun je kaas veelal 6 tot 8 weken bewaren. Vreemde plekjes kun je er prima afsnijden, zeker bij harde kazen. Bij verse, zachte kazen kun je beter je zintuigen gebruiken: stinkt de kaas anders dan normaal, gooi hem dan bij twijfel altijd weg.

8. Superzachte kazen bewaar je in hun eigen vocht

Denk aan kazen als mozzarella en ricotta: deze bewaar je in hun natuurlijke vocht in een goed afsluitbaar bakje. Let op: deze kazen zijn het minst lang houdbaar en kun je dus beter zo snel mogelijk eten.

Lees ook: wat drink je bij een kaasplank? + 5 andere prangende vragen beantwoord