wat drink je bij een kaasplank? + 5 andere prangende vragen beantwoord

Gek op kaas? Dan hebben we een paar tips voor als je een kaasplank gaat maken. Want wat drink je bij zo’n diverse kaasplank en hoe snijd je kazen als een pro?

Laten we beginnen bij dat laatste: snijden. Je wil kazen altijd van binnen naar buiten snijden, want op die manier kun je het smaakverloop van de kaas proeven. Vanwege de rijping smaakt de buitenkant namelijk anders dan het hart van de kaas.

De belangrijkste kaasplank vragen:

Wat drink je bij een kaasplank?

Een inkoppertje: port! Of toch niet… Volgens Betty Koster van fromagerie l’Amuse kun je veel beter voor thee kiezen, want volgens haar blaast port de meeste kazen finaal van tafel. Terwijl thee je palet opschoont waardoor je meer proeft. Daarnaast opent de temperatuur van thee de deur wagenwijd naar kaasparadijs.

Nog een voordeel volgens Koster: ’thee heeft geen zuren, maar haalt allerlei fruitige, hartige, en notige smaken in kaas naar boven’. Zelf proberen? Combineer de Vacherin Mont d’Or met een gerookte Lapsang Souchong of match een gerijpte geitenkaas met een Darjeeling.

Wat voor wijn drink je bij een kaasplank?

Wil je toch liever wijn? Ga voor champagne, die gaat fantastisch goed met trekkende, oude kazen, zoals parmezaanse kaas, of kies een witte, vettige wijn met een lekker zoetje. Liever de rode wijn van het hoofdgerecht door blijven drinken? Mag natuurlijk altijd. Het blijft een kwestie van smaak: waar heb je zin in?

Hoe lang van te voren moet je (Franse) kaas uit de koelkast halen?

Nog een belangrijke do: haal de kazen op tijd uit de koeling. Kaas, en dus een kaasplank, komt pas echt tot zijn recht als het op kamertemperatuur wordt geserveerd. Daarom kun je de kaas het beste minimaal 2 uur van tevoren uit de koelkast halen. Wil je ze al op de kaasplank leggen, dan kun je er het beste een vochtige doek of een plasticfolie overheen leggen zodat ze niet uitdrogen.

Welke kazen passen bij elkaar op een kaasplank?

Textuur doet ertoe! Wissel de texturen van de kazen op je kaasplank voldoende af. Serveer niet twee superromige kazen direct na elkaar, maar kies voor een iets steviger kaasje.

Lees ook dit artikel: déze 5 kazen mogen niet op je kaasplank ontbreken

Hoeveel kaas moet je per persoon rekenen?

Bang om teveel kaas te serveren? Je kunt 75-125 gram per persoon rekenen in totaal. Dus ongeveer 20 gram per persoon per kaassoort als je bovenstaande kaasplank aanhoudt.

Wat kun je met de restjes op je kaasplank doen?

Als je een kaasplank hebt gemaakt en de volgende dag wat restjes over hebt, gooi ze dan niet weg, maar kook ermee! Het februarinummer van delicious. staat vol met kazige comfort recepten, zoals orecchiette met magor, fromage fort, de dip die de Fransen bedachten om hun kaasrestjes in op te maken én natuurlijk kaasfondue! Inspiratie alom.

Bestel het nummer hier:

Lees ook: dit is dé ultieme kaasplank, dus kopieer hem vooral

kaasplank maken vragen
Unsplash