Zo doe je dat: vis bakken

Hoe bak je een vis precies goed gaar, zonder dat de pan aankoekt of de vis uit elkaar valt? In dit artikel leggen we je uit hoe je het beste vis bakt.

Tip: wist je dat zelf visbouillon maken heel makkelijk is? Lees hier hoe je visbouillon maakt. 

Vis bakken: zo doe je dat perfect

De basisstappen

  1. Dep de vis goed droog en laat voor het bakken nog het liefst 1 uur onafgedekt op keukenpapier in de koelkast drogen. Een natte vis plakt aan de pan vast.
  2. Bestrooi de vis pas vlak voor het bakken met zout.
  3. Bak vis op hoge temperatuur in ruim vet. De temperatuur in de pan blijft door een ruime hoeveelheid vet goed hoog en zo plakt de vis minder snel aan debodem. Zorg voor een flinke grote pan en bak vooral niet teveel vis tegelijk. Nog een antiaanbaktruc: leg in pannen zonder anti-aanbaklaag een stukje bakpapier en bak de vis daarop.
  4. Reken per cm dikte 2-3 min. baktijd per kant. De vis is klaar als het vlees net niet meer doorschijnend is.

Olie of boter

Dunnere vis bak je het beste op hoge temperatuur. Zet voor dikkere stukken het vuur iets lager. Boter kan minder goed tegen hitte en gaat al snel roken. Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst. Ben je echt een fan van een lekkere botersmaak, verlaag dan aan het einde van de baktijd de temperatuur iets en bak wat boter mee.

Eén keer draaien

Vis is teer en breekbaar. Probeer je vis maar 1 keer te draaien, zo houd je hem heel. Heb je vis met vel, start dan met de velkant naar beneden. Zorg daarbij voor een flinke pan en bak niet teveel vis tegelijk. Als de pan teveel afkoelt door te veel of te grote vis gaat de vis koken in plaats van bakken.

Vis moet zwemmen: deze sauzen passen perfect bij vis.

Vis op de huid

Sommige delicate vissoorten bak je mét huid, dan valt het visvlees niet uit elkaar. Voor het serveren verwijder je eventueel de huid. Bij makreel, zalm, zeebaars en kabeljauw is het (ontschubde) knapperige velletje een heerlijk extraatje. Tonijn en zeeduivel hebben juist een dikke, taaie huid die niet lekker is om zo te eten. Omdat deze vis goed stevig is en niet makkelijk uit elkaar valt, haal je het vel voor het bakken al weg.

Voor een knapperige huid start je met stap 1, 2 en 3. Laat de vis met de velkant naar boven drogen. Maak in grotere vis een paar snedes in de huid, dan bolt de vis minder snel op tijdens het bakken. 4 Start met bakken op de huidkant. Druk voorzichtig met een spatel op de vis totdat hij niet meer kan opbollen.

5. Bak de vis tot nog maar een klein deel aan de bovenkant ondoorzichtig is, draai om, bak nog een paar seconden de andere kant en neem de vis uit de pan.

Plat of rond / vet of mager

Platvis is altijd mager. Je kunt platvis zoals tong, schol en schar goed bakken met vel. Bakken met vel en graat zorgt voor veel meer smaak in je vis. Een filet zonder vel en graat zal eerder uitdrogen. Bescherm je visfilet zonder vel bijvoorbeeld met een dun laagje bloem. Dat zorgt ook voor een lekker dun bruin korstje. Of paneer de vis door de filet eerst licht te bebloemen, dan door een badje van losgeklopt ei te halen en als laatste met wat paneermeel of pankokruimels te bedekken.

Vette vis als zalm, makreel en haring bak je volgens de basismethode. Je hoeft deze vis in principe niet te paneren of te bebloemen.

Magere rondvissen zoals kabeljauw, wijting en schelvis of halfvette bak je volgens de basismethode. Grotere vissen snijd je het beste in filets of moten. Omdat de vis dikker is, zal hij niet zo snel uitdrogen. Je kunt de vis met of zonder de huid bakken. Voor een bruin kleurtje of een knapperig korstje kun je de filets en moten bebloemen of paneren zoals platvis.

Meer weten over vis bakken? Dit en meer lees je in delicious. magazine nummer 5. Bestel het nummer hier online zonder verzendkosten of koop het in de dichtstbijzijnde supermarkt. 

vis-met-caponata-delicious