Pijnboompitten zijn zaden uit dennenappels van verschillende soorten dennenbomen. In Zuid-Europa worden meestal de zaden van de Pinus pinea gebruikt, omdat ze zowel lekker als groot zijn.
Wij kennen pijnboompitten – pignoli – voornamelijk uit de Italiaanse keuken. De zaadjes worden uit de rijpe dennenappels geschud. Daarna wordt de schil gepeld of gekraakt en dan komen de blanke pitjes tevoorschijn.
Smaak & geur
De ivoorkleurige pitjes smaken licht zoet en wat boterig. Pijnboompitten bevatten veel olie en geven een romig, vol mondgevoel. Rooster pijnboompitjes kort in een droge koekenpan voor een extra notige smaak.
Pijnboompitten uit China van de Pinus koraiensis kunnen het pijnboompittensyndroom veroorzaken. Tijdens het eten van deze pitten kan je een metalige, bittere smaak krijgen, dus let op de herkomst en ga veiliger voor de Zuid-Europese soorten.
Pijnboompitten combineren
Zonder pijnboompitten geen pesto, maar je kunt pijnboompitjes op veel meer manieren gebruiken. Strooi ze geroosterd over je salade, pasta, stoof, carpaccio of andere gerechten die een subtiele, boterige crunch kunnen gebruiken.
Of gebruik ze als vervanger van noten in koekjes en granola. Maal ze fijn door gare groente zoals bietjes, paprika of wortels voor een frisse, romige spread op sandwich of wrap. Of draai ze eens mee met kikkererwten voor een extra romige hummus.
Zoete recepten met pijnboompitten
Deze klassieke pijnboompittentaart (ookwel pinolata della nonna) kán niet ontbreken op het lijstje met Italiaanse taartfavorieten. Bovendien is het een leuke manier om pijnboompitten eens anders te gebruiken dan in een salade!Maak meteen één van deze Italiaanse desserts!
naar receptDe Midden-Oosterse keuken is in, en daar hoort natuurlijk ook het fameuze betoverende zoet bij. Australisch Libanese chefs Greg & Lucy Malouf weten als geen ander klassiekers nieuw leven in te blazen. Denk aan muhallabeya (melkpudding) met nectarinekaramel, of ma’moul (koekjes met een vulling) met lemoncurd of mandarijnkardemoncake. Vol pistache, amandelen, rozenwater, oranjebloesem en specerijen. Spannend zoet voor geurende ovens!
naar receptDeze torta di riso – rijsttaart met pijnboompitten – gaat zeker schoon op! De pralineschotsen zorgen voor wat crunch en van mascarponeroom krijg je nooit genoeg..
naar receptIn de bakbox van delicious. vind je onder andere vanille-extract van Nielsen-Massey. Dat wordt gemaakt van de vanillepeulen van het eiland Madagaskar. 1 tl van het extract staat gelijk aan 1 vanillepeul, dus met 1 flesje kun je heel veel baksessies vooruit. Wij krijgen vooral trek om deze taart met pijnboompitten te bakken.
naar receptDe vulling van romige risottotaart bevat geen suiker, maar dat mis je helemaal niet, want juist het wat zoete knapperige deeg geeft het contrast. Je eindigt wel met een dun laagje poedersuiker over de taart.
naar receptHartige recepten
De inspiratie voor Jannekes té lekkere gerechten doet ze op tijdens haar vakanties in Italië, hoewel de voorraadkast ook een grote rol speelt. Polenta en pijnboompitten heeft ze eigenlijk altijd wel in huis, en jij waarschijnlijk ook.
naar receptDe mix van witte en groene asperges laat je heel langzaam sous-vide garen in sinaasappelsap in de stoomoven, waardoor ze heerlijk mals worden zonder hun bite te verliezen. De romige burrata en het knapperige kruim maken dit de perfecte antipasti om te serveren op een zonnige dag.Koken met een stoomoven: alle ins & outsDit recept kwam tot stand in samenwerking met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel! Eén oven waarmee je alle technieken die chefs gebruiken binnen handbereik hebt: bakken, braden, grillen, stomen en net als een pro je eten sousvide bereiden. Hoe fijn is dat?
naar receptEr gaat niets boven een goed bijgerecht waarmee je een diner naar een hoger level tilt. Met deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter ben je daar van verzekerd.Leer hier de geheimen voor de beste aardappelpuree!
naar receptBekijk ook: kunnen er wespen in vijgen zitten? + 8 andere zaken die je nog niet wist over de vrucht







