zo kun je gerechten bijsturen als je nog iets mist tijdens het proeven

Je kunt nog zo goed zijn in het volgen van een recept: met een beetje extra kennis kun je heel wat gerechten redden en bijsturen als er toch iets misgaat.

Wel zo fijn als de kerst stress echt toeslaat. We herhalen het nog maar eens: proef, proef en proef als je kookt. Mis je iets in de smaak? Tweak dan eens met een aantal basissmaken.

Voorkom nog meer stress: hoe je een etentje organiseert zonder gek te worden van de kerststress

Zuur

Mis je nog wat zuurs in je gerechten? Zuur is een tegenhanger van zoet en pittig en brengt frisheid. Denk aan citroensap, witte wijn, azijn, tamarinde, zure room, yoghurt, fruit.

Zoet

Gebruik zoet als tegenhanger van pittig, zuur en bitter. En het verzacht harde smaken. Probeer eens ahorn- siroop, honing, kokossuiker, gedroogd fruit of vruchtensap.

Zout

Is het nog wat vlak of bijvoorbeeld te uitgesproken zoet of bitter? Ook die gerechten kun je gelukkig nog prima bijsturen. Zout is een tegenhanger van zoet en voor bitter. Probeer naast zout ook eens sojasaus, vissaus, ansjovis, spek of kaas.

Vet

Nog een andere manier om je gerechten wat minder vlak te maken? Vet verdiept smaken en verbindt ze. Tweak met olijfolie, ganzenvet, boter, kokosvet of notenpasta’s.

Umami

Umami maakt hartig nog hartiger en verrijkt de smaken. Pep je gerecht op met soja, parmezaan, marmite, bacon of shiitake.

Bitter

Wees niet bang voor bitter. Dit kan een frisse kick geven aan een zoet of heel rijk gerecht. Denk aan bier, citrusschil, bittere chocolade of koffie.

Ben je echt goed in proeven? Lees ook: zo kies je de perfecte wijn voor kerst, volgens deze top-wijnkenner

kerstkoken tips