zo kies je de perfecte wijn voor kerst, volgens deze top-wijnkenner

Wat doen we met de wijn deze kerst?! Geen paniek. Met deze tips van wijnkenner en oud-topsommelier Milton Verseput weet jij precies waar jij je gasten blij mee maakt deze kerst.

Vijf tips om tot een lekkere wijn te komen.

1. Budgetvriendelijke bubbels

Wat is er feestelijker dan je gasten te verwelkomen met een lekkere bubbel? En dat hoeft heus geen dure champagne te zijn. Ga eens op zoek naar een crémant, bijvoorbeeld uit de Loire, de Jura of uit Limoux.

Crémants zijn mousserende wijnen die op dezelfde manier worden gemaakt als champagne, maar niet uit de Champagnestreek komen. Ze hebben daarom vaak een vriendelijker prijskaartje dan hun beroemde broer. Wel zo fijn toch?


2. Ken je publiek!

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer wijnen te kiezen die iedereen aan tafel lekker gaat vinden. Laat daarom je ongefilterde orange wine – waar je misschien zelf groot fan van bent – beter nog even liggen, als je nu al weet dat je je tante daar geen plezier mee gaat doen. Dat komt na de kerst wel weer.

Nu draait het vooral om gezellig samenzijn. Dus gaan we voor avontuurlijke wijnen die je gasten zullen verrassen, maar vooral ook blij zullen maken. Scroll naar beneden voor Miltons witte en rode kerstwijntips, waar je gegarandeerd mee gaat scoren aan tafel!

3. Een goede voorbereiding is….

Inderdaad, het halve werk! Voor een stressvrij kerstdiner begin je op tijd met het uitzoeken van recepten, het maken van je boodschappenlijstje… én het regelen van de wijnen. Wist je dat de meeste wijnverkopers niets liever doen dan jou helpen bij het kiezen van de juiste wijn? Maar, zorg dat je op tijd bent. De dag voor kerst is iedereen namelijk druk druk druk.

Bestel dus op tijd online of ga lekker op je gemak een week van tevoren langs bij de wijnwinkel in de buurt en laat je uitgebreid adviseren. Soms staan er zelfs flessen open, zodat je verschillende wijnen kunt proeven. Tip: naar deze wijnwinkel in Haarlem neem je gewoon je kerstmenu mee, zodat ze ter plekke de perfecte wijn-spijscombinatie voor je kunnen maken!

4. Waar moet je op letten bij wijn-spijscombinaties?

Over het matchen van wijn en eten zijn hele bibliotheken volgeschreven en sommelier is niet voor niets een vak. Toch zijn er een aantal regels die je in gedachten kunt houden bij het combineren van wijn met je kerstgerechten.

Milton legt uit: ‘Zoals je in een menu de smaken opbouwt, geldt dat ook voor de bijpassende wijn. Ik begin een menu graag fris en fruitig wit en bouw dan langzaam op naar wat steviger en wat romiger, om tenslotte bij kruidig en krachtig uit te komen. Dat geldt zowel voor witte als voor rode wijnen. Over het algemeen geldt: frisse wijnen gaan goed bij frisse gerechten, romige sauzen vragen om wat vollere, vettere wijnen en een kruidige stoof vraagt om een krachtige tegenhanger. En heb je een gerecht met een hoge smaakintensiteit, ga dan voor wijnen die dat ook hebben. Anders vallen ze gegarandeerd weg in al het smaakgeweld.’

5. Stressvrij genieten

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat iedereen een leuke, relaxte avond heeft. Jij dus ook! Begin daarom ’s middags al met het poleren (schoonpoetsen) van je mooiste glazen en zet ze vast klaar. Scheelt weer een handeling ’s avonds. Een andere sommelierstip is om je flessen van tevoren alvast open te maken en voor te proeven. Mocht er nou een fles met kurk tussen zitten, kan je dat mooi alvast tackelen.

Voor veel krachtige witte en rode wijnen geldt dat ze er sowieso baat bij hebben om even open te staan voor je ze uitschenkt. Dat kan in een speciale karaf, maar ook gewoon in de open fles. De zuurstof die zo bij de wijn komt, zorgt ervoor dat de wijn meer ‘open gaat’ en zich dus mooier zal presenteren.

Zorg tenslotte dat je wijnen op de juiste temperatuur zijn als je ze wilt gaan schenken. Bubbels en frisse witte wijnen mogen goed gekoeld worden (8-10 graden), voller wit liever tussen de 10-12 graden, frisse rode wijnen rond de 16 graden en zorg dat ook je zwaarste rode wijn niet boven de 18 graden komt.

wijntips kerst 2022

3x wijntips voor kerst van sommelier Milton Verseput

BUBBEL :

2020 Les Graimenous – Crémant de Limoux brut – Domaine Laurens – €13,70Een heerlijke crémant uit het zonnige Franse zuiden. Topbubbel voor feesten en partijen!

WIT:

2020 L’Éclipse – Domaine Cauhapé – €8,50Fruitig, expressief en exotisch en tóch lekker fris. Een echte crowd pleaser bij frisse salades, vis en vega gerechten met pit.

ROOD:

2019 Negre Selecció – Penedès – Finca Can Feixes – €11,90
Een echte kerstklassieker: zwoel en kruidig met een prachtige body. Dé wijn bij wild, rood vlees en kruidige groentengerechten.

Milton werkte 18 jaar als sommelier bij topzaken als De Bokkedoorns**, Merlet* en Olivijn*. Tegenwoordig is hij wijnadviseur bij Okhuysen, waar hij ook wijncursussen en proeverijen geeft.

okhuysen