gepekelde eidooier: hét kookexperiment voor je weekend

gepekelde eidooier: hét kookexperiment voor je weekend

Zin in een umamibom? Probeer dan zeker eens gepekelde eidooier. Naast superlekker, is het ook nog eens een leuk experiment.

Wat is umami?

Parmezaanse kaas. Tomaat. Miso. Paddenstoelen. Ansjovis. Uien. Vlees. Zeewier. Allemaal ingrediënten die bekend staan om hun hartige smaak, ook wel umami genoemd.

De vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter werd in 1908 door de Japanse scheikundige Kikunae Ikeda voor het eerst onderzocht. Hij constateerde de aanwezigheid ervan in combinatie met de bron van umami: het aminozuur glutamaat, waar later de beruchte smaakversterker MSG van werd gemaakt.

Gepekelde eidooier

Terug naar de lijst met umamirijke producten, waar ook de alledaagse eidooier bovenaan prijkt. De oranje kern van ons ochtendei is niet alleen de perfect als ontbijt, je kunt een dooier ook gebruiken als hartige smaakmaker om zo’n beetje elk gerecht nóg lekkerder te maken.

Leuk kook-experiment

Leuk experiment: eidooiers pekelen in eenmengsel van zout (60%) en suiker (40%). Hierdoor wordt de smaak van de dooier rijker en de structuur steviger. Afhankelijk van hoelang – ga uit van een halve tot hele week afgedekt in de koelkast – de dooiers in hun eetbare zandbakje mogen rusten, kun je ze uiteindelijk in stukjes snijden of zelfs raspen.

Gebruik ze als vegetarisch alternatief voor bijvoorbeeld ansjovis, gerookte zalm en bottarga: de vette, hartige smaak bereikt bij het juiste gebruik eenzelfde effect. Rasp overeen (caesar) salade, spaghetti vongole, dungesneden friet, bol burrata of zelfs een spiegelei.

Lees ook: waarom restjes rijst gevaarlijker zijn dan je denkt