Wat doe jij als je een bakje frambozen, bramen of aardbeien hebt waar één of meerdere beschimmelde vruchten in zitten? Gooi je meteen het hele bakje weg? Of alleen de aangetaste exemplaren? En als je dan de overgebleven vruchtjes opeet, is dat dan gevaarlijk?
De hondsdagen worden ze genoemd in weerjargon: de periode tussen eind juli en eind augustus die bekend staat als de warmste periode van het jaar. En de periode waarin – voor je er erg in hebt – producten beschimmeld zijn. Vergeet je pannetje soep dus niet in de kelder te zetten en bewaar je fruit liever in de koelkast.
Beschimmelde aardbeien in de koelkast
Maar, wat kun je nu het beste doen wanneer je fruit aangetast is door schimmel? Kun je de rest van het bakje nog opeten, of gooi je dit liever weg? Professor Barbara de Coninck, van KU Leuven, gespecialiseerd in plantenziekten geeft in AD het antwoord. In geval van schimmel is het altijd goed om in te grijpen, want voor je het weet is het bakje binnen de kortste keren overwoekerd door de schimmel. Bij aardbeien gaat het dan in de meeste gevallen om grijsrot.
Omdat de sporen makkelijk verspreiden via de lucht, ook in de koelkast, doe je er goed aan om de beschimmelde exemplaren meteen weg te halen. De aardbeien, frambozen of bramen die in de buurt lagen inspecteer je even op schimmel.
De vruchten die uiteindelijk níet in de prullenbak verdwijnen was je grondig. Tenminste: áls je ze meteen opeet. Ben je van plan ze pas later op te eten, dan kun je beter even wachten met wassen. Een vochtige omgeving zorgt ervoor dat schimmels zich sneller kunnen ontwikkelen.
Is schimmel eten schadelijk?
Volgens De Coninck is het trouwens niet erg schadelijk om een beschimmelde aardbei binnen te krijgen. Het zal hooguit niet lekker smaken. Wel wordt het afgeraden voor kinderen, mensen met allergieën of een autoimmuunziekte.
Dit geldt overigens niet voor alle vruchten. Hoe zachter het fruit, hoe makkelijk de schimmel binnendringt. Ga je dus niet in bochten wringen om beschimmeld fruit alsnog eetbaar te maken. Heb je bijvoorbeeld grote bruine vlekken in je appel? Weggooien, want je kunt er goed ziek van worden. In AD legt de hoogleraar uit waarom er eigenlijk nooit schimmel zit op chocoladepasta.
Heb je véél aardbeien die snel op moeten? Hieronder vind je een paar van onze favoriete recepten:
Beeld: Karina Cretu on Unsplash.