alles wat je moet weten voor de perfecte eggs benedict

alles wat je moet weten voor de perfecte eggs benedict

Oorspronkelijk komt het gerecht uit New York City, maar inmiddels kent bijna iedereen het: eggs benedict! Wat ooit ontstont als een luxe brunchgerecht, is uitgegroeid tot een echte klassieker die je verrassend makkelijk zelf kunt maken!

Of je nu gasten over de vloer hebt en indruk wilt maken, of gewoon zin hebt in een smeuïge, eiige lunch: eggs benedict is zeker een poging waard.

Wat is eggs benedict eigenlijk?

Een klassieke eggs benedict bestaat uit vier onderdelen. Die onderdelen zijn vaak consistent, al worden ze tegenwoordig vaak creatief vervangen. De basis is: een gepocheerd ei, hollandaisesaus, Canadese bacon, en de Engelse muffin.

Gepocheerd ei

Dit is dé ster van het gerecht. Het zachte, druiperige eigeel mengt zich perfect met de romige hollandaise. Sommige mensen kiezen ervoor om een spiegeleitje te bakken als alternatief, maar eerlijk is eerlijk: een eggs benedict zonder gepocheerd ei mist toch een beetje magie.

Ondanks dat het misschien wat intimiderend klinkt, valt pocheren reuze mee.

Bekijk deze tips en tricks voor het pocheren van een ei:

Hollandaise saus

Ja, deze saus vraagt wat aandacht, maar zodra je ‘m onder de knie hebt, wil je nooit meer anders. Hollandaisesaus is een klassieke emulsie op basis van eieren, boter en een beetje azijn.

basisrecept voor hollandaisesaus

Hollandaisesaus is een klassieke Franse saus op basis van boter, eieren en een beetje azijn. De saus is zalig bij gepocheerde eieren, vis en groenten.

naar recept
hollandaisesaus

Canadese bacon

Dit onderdeel wordt het vaakst vervangen. Canadese bacon is wat dikker en licht gerookt, maar je kunt ook bijvoorbeeld ontbijtspek gebruiken, dikke plakken ham of gerookte zalm. Ga je voor vegetarisch? Dan zijn gebakken paddenstoelen of spinazie ook heerlijke opties.

Engelse muffin

De naam is wat misleidend, want dit is geen zoete muffin. Een Engelse muffin is een plat, zacht broodje, dat er een beetje uitziet als een hockey puck. In plaats van bakken in de oven, wordt hij in de pan geroosterd. Dat creëert een krokante buitenkant, terwijl de binnenkant zacht en luchtig is.

Als je de muffin opensnijd, worden ze vaak nog even geroosterd voor een extra krokant laagje.

Eggs benedict met real english muffins

Geen beter ontbijt dan eggs benedict: ham of bacon met gepocheerd ei en een gulle lepel hollandaisesaus. En dat op een Engelse muffin, een rond gistbroodje dat in de pan is gebakken. Maak ze zelf, direct uit de pan zijn ze het állerlekkerst! 

naar recept
eggs benedict

En daar heb je het: alles wat je nodig hebt voor een klassieke eggs benedict. Klaar om zelf aan de slag te gaan? Hieronder vind je een paar recepten om mee te beginnen.

Recepten

eggs benedict met parmaham en basilicumhollandaise

Eggs benedict is een absolute brunch-klassieker. Deze versie met parmaham is extra luxe! Natuurlijk door die heerlijk smeltende zoet-zoute parmaham, maar ook door de basilicum in de hollandaisesaus. De parmaham kan je trouwens vervangen door gerookte zalm. En wil je je eggs benedict liever vega? Dan serveer je ‘m met een handje geslonken spinazie.

naar recept
Eggs benedict met parmaham
kiprouleau met sinaasappelhollandaise – uit Citrusbijbel

In Julia Hulleman’s nieuwe kookboek, de Citrusbijbel, lees je al haar favoriete manieren hoe je citrusvruchten kan gebruiken. Niet alleen als garnering of in je cocktail, maar als een veelzijdig ingrediënt dat overal aan toepassing komt.

naar recept
KIPROULEAU MET SERRANOHAM, PISTACHE EN SINAASAPPELHOLLANDAISE

Kijk ook eens: een full English breakfast met alles erop en eraan