eggs benedict met pekelvlees, aardappelfarl & mosterd-hollandaise

eggs benedict met pekelvlees
aantal 4 | hoofdgerecht, ontbijtgerecht | | iers |
Farl is typisch Iers, een ontbijtbrood van aardappelpuree dat je bakt in de koekenpan. Weer eens wat anders dan hash browns bij de brunch!
voorbereiding40 minutes
oven15 minutes
totale tijd55 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: ovenvaste koekenpan van 23 cm Ø met antiaanbaklaag

ingrediënten

  • 1 tl wittewijnazijn
  • 4 eieren L, zo vers mogelijk
  • klontje boter
  • 200 g pekelvlees, in stukjes gescheurd
  • 4 kleine augurken, in dunne plakjes

aardappelfarl

  • 400 g bloemige aardappels, geschild en in vieren
  • 50 g boter
  • 120 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el plantaardige olie

mosterd-hollandaisesaus

  • 2 dooiers van grote scharreleieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 1 tl citroensap
  • 2 tl pittige mosterd + extra naar smaak
  • 150 g boter

instructies

  • Maak eerst de aardappelfarl. Kook de aardappels in water met zout in 15-20 min. gaar. Giet af en laat even uitdampen. Doe terug in de pan en stamp fijn met de boter en flink wat zout en peper. Meng de bloem en het bakpoeder erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verhit de olie in een ovenbestendige koekenpan met antiaanbaklaag. Vorm op een licht met bloem bestoven werkvlak het aardappeldeeg in een lap ter grootte van je koekenpan. Leg in de pan en verdeel met een spatel in 4 parten. Bak 4-5 min. aan elke kant op matig vuur, zet in de oven en bak nog 10-15 min. tot hij gaar en gerezen is.
  • Breng intussen een grote pan water aan de kook.
  • Meng de eidooiers voor de hollandaise met de azijn, het citroensap en de mosterd in een kom. Smelt en verwarm de boter in een pan tot zich schuim vormt. Giet onder voortdurend kloppen de gesmolten boter langzaam en in een dun straaltje bij het eimengsel. Voeg naar smaak nog wat zout, peper en/of mosterd toe.
  • Voeg 1 tl azijn toe aan het kokend water en draai het vuur laag, zodat je het water net tegen de kook houdt. Breek de eieren een voor een in een kopje en laat ze telkens vlak boven het water eruit glijden. Pocheer de eieren één voor één 3-4 min. tot het wit is gestold, schep ze met de schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een schone theedoek.*
  • Smelt een klontje boter in een kleine koekenpan en laat de stukjes pekelvlees hierin een paar min. doorwarmen.
  • Leg op elk bord een stuk aardappel- farl en schep hierop wat pekelvlees, een gepocheerd ei en een flinke lepel hollandaise. Garneer met plakjes augurk, bestrooi met grof gemalen zwarte peper en serveer direct.
Voedingswaarde:
calorieën: 786kcal
|
eiwit: 23g
|
vet: 58g
|
koolhydraten: 42g
auteur: delicious.
* Bekijk hier hoe je makkelijk eieren pocheert.
RECEPTEN, BEREIDING: JEN BEDLOE, LOTTIE COVELL, OLIVIA SOURRELL | FOTOGRAFIE: TOBY SCOTT | STYLING: DAVINA PERKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
eggs benedict met pekelvlees