Ga voor vis & groenten van het seizoen

Veel vis en groenten zijn bijna jaarrond verkrijgbaar. Maar… laten we eerlijk zijn: wie heeft er trek in spruitjes hartje zomer? Niks zo lekker, gezond en, ook fijn, zo voordelig als ingrediënten van het seizoen.

Wat is de ultieme vis-groentematch?

We vroegen het aan culinair redacteur Merijn Tol.  ‘Hele zeebaars geroosterd in de oven ­met aubergine en courgette. * (Zalm) of witvisfilets ingepakt in savooiekool of groene koolbladeren. * Gestoomde wijting of andere fijne witvis met venkel. * Gebakken harder of andere stevige vis met puree van pompoen, aardpeer of knolselderij, koolraap, en bospeen. * Mosselen met groene kruiden, knoflook en pepers. * Gegrilde vis met kruidensalade. * Gerookte vis met aardappel. * Langoustine met zoete groenten, geroosterde pompoen of pompoenpuree. * Ansjovis met groene groente zoals broccoli en bimi en savooiekool.’

Een supercombi is gefrituurde citroenspiering met saffraanmayo & hele gepekelde en geroosterde Chinese kool, waarvoor we je hier de recepten geven.

hele gepekelde en geroosterde chinese kool
bij- of hoofdgerecht | 4-2 personen v
80 ml appelciderazijn
3-4 el gembersiroop (naar smaak)
2 el selderijzout
1 tl gemalen kurkuma
4 el olijfolie
1 hele Chinese kool, in de lengte gehalveerd

Roer de azijn met de siroop, zout, wat versgemalen peper en de kurkuma tot het zout is opgelost. Klop er 3 el olijfolie in een dunne straal doorheen. Vet een bakplaat met 1 el olijfolie in en leg de helften kool erop met de gesneden kant naar boven. Besmeer ze met de kurkumapekel en laat 2 uur staan. Een uurtje kan ook, 2 uur is lekkerder.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de koolhelften 35-40 min. in de oven. De baktijd is een beetje afhankelijk van de grootte van de kool. Prik even met een scherp mesje door het hart van de krop, als hij er zonder moeite doorheen glijdt, is hij gaar. Maak je niet druk om een verbrand blaadje: die kan eraf voor hij op tafel komt.
Bereiden ± 10 min. / pekelen 1-2 uur / oven 35-40 min.

Kunnen we nog wel vis eten?

Vis is goed voor je en maakt onderdeel uit van gezonde voeding en staat daarom  in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het advies is om een keer in de week vis te eten. Bij voorkeur vette vis als zalm, haring, sardines en makreel. Helaas is er ook een keerzijde. Visvangst zorgt voor veel natuur- en milieuproblemen. Denk hierbij aan Overbevissing, grote bijvangst en aangetaste zeebodems. Ook kweekvis zorgt voor milieubelasting. Maar dat betekent niet dat je nooit meer van een lekker visje kunt genieten.

Waar kunnen we op letten?  

Het kopen van goede vis is alles behalve gemakkelijk. Dat komt doordat er veel vissoorten, vangst- of kweektechnieken, herkomstgebieden en gerelateerde problemen zijn, zoals slavernij en illegale visserij. Kies daarom voor vis met een MSC-keurmerk (wilde vis) of een ASC-keurmerk (kweekvis). De VISwijzer kan je helpen met het kiezen van duurzame vis. Kijk hiervoor op www.goedevis.nl of download de app.

Welke vis is nu in het seizoen?  

Met MSC-certificaat: Ansjovis, koolvis, haring, sardines, skrei kabeljauw, Albacore en Skipjack tonijn. Goede vis: snoekbaars en zwaardvis. En dan is er ook nog bijvangst: bot, spiering, wijting, geep en harder. Vissen die overboord worden gezet en dat meestal niet overleven, maar die superlekker zijn. Gelukkig is er een nieuwe wet in de maak waardoor de bijvangst mee aan wal moet worden gebracht. Vraag naar bijvangstvis bij je viswinkel en op de markt. Hoe meer vraag, hoe groter de kans dat de vis snel in de winkel komt. In het maartnummer van delicious. koken we ermee en hierboven geven we je het recept van overheerlijke gefrituurde citroenspiering met saffraanmayo.

Wat zijn de groenten van het seizoen

Nu op hun hoogtepunt zijn: broccoli, koolraap, gele en groene savooiekool, winterpostelein, spinazie, witlof, aardpeer, bospeen, radijs en schorseneren.

TEKST MARION DE BOER RECEPT SPIERING MERIJN TOL FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS RECEPT CHINESE KOOL YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN

 

cover delicious 3

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

 

 

vis & groenten