hét stoofperen dossier: alles over dit heerlijke peertje

hét stoofperen dossier: alles over dit heerlijke peertje

Het is bijna winter, dat betekent dat het tijd is voor.. stoofpeertjes! Stoofperen eet je vaak als bijgerecht, maar je kunt er ook de lekkerste desserts van maken of natuurlijk compote! Maar welke soort gebruik je wanneer en hoe maak je ze klaar? Wij geven je tips & tricks en natuurlijk onze beste recepten!

Zoek je een feestelijk toetje? Deze stoofpeertjes met pistachekletskop en easy yoghurtijs moét je proberen!

Welke peer gebruik je voor stoofperen?

De Gieser Wildeman is het meest populaire stoofpeertje van Nederland. Niet gek: hij is ideaal om te stoven én het hele jaar verkrijgbaar. Met zijn zoete smaak doet hij het goed naast winterse stoofgerechten of in desserts.

Je kookt de Gieser Wildeman in zijn geheel en laat het steeltje zitten, want die geeft nog veel smaak af tijdens het koken. Ongekookt kun je hem niet eten. Als je geen Gieser Wileman kan vinden, dan zijn de grotere Brederode en Saint Remy-peren ook goed.

Maak deze geweldige feesttaart met stoofperen en cranberry!

feesttaart stoofpeer - delicious

Zo maak je zelf de lekkerste stoofpeertjes (zoals oma ze ook maakt)

Variaties op stoofperen

Het allerfijnste aan dit basisrecept voor stoofpeertjes is dat je alles kan toevoegen wat jij lekker vindt! Wil je een nog vollere smaak? Vervang dan een deel van het rode bessensap met rode of witte wijn. Kaneel is een must, maar je kan ook nog steranijs en kruidnagel toevoegen.

En ook het toevoegen van suiker is optioneel. Voor een spannende variatie kan je een terrine met stoofpeertjes en witte chocolade maken en deze perentaart met ricotta is ook het proberen waard.

Waarom worden stoofperen rood?

Hitte doet veel met eten: een soufflé groeit, terwijl spinazie juist slinkt. Doorzichtig eiwit wordt wit en stoofpeertjes worden rood! Gestoofde peertjes hoeven wat ons betreft niet rood te worden, maar de Gieser Wildeman doet dat wel.

Kleurstoffen in de peertjes reageren namelijk sterk op zuur. Tijdens het koken van de peertjes veranderd de zuurgraad en de peertjes van kleur! Een scheut port of wijn helpt dit proces alleen maar. Vroegen kon je speciale perensuiker kopen met rode kleurstof erin, om de peertjes snel die dieprode kleur te geven.

Ook heel lekker: stoofperen gevuld met amandelspijs.

Bekijk de video om te zien hoe jezelf spijs maakt:

 Bron: verseoogst.nl