Alles over het broertje van knoflook: daslook (+ hét recept voor daslookpesto)

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Wanneer je in de lente een boswandeling maakt ruik je het meteen: het is daslooktijd! Daslook behoort tot de lookfamilie en verspreid een sterke uienlucht. Een oud bijgeloof zegt dat beren die uit hun winterslaap kwamen zich vol aten met deze heerlijke daslookbladeren. Vandaar ook wel de naam Bear’s garlic.

Beschermd

Daslook was tot 2017 nog beschermd in Nederland, maar sinds het op steeds meer plaatsen in Nederland voorkomt heeft het die status niet meer en mag iedereen het plukken. Lucky us! Want dit is niet zomaar een kruidje.

Seizoen

Je vindt daslook aan het eind van de winter, vroege voorjaar op schaduwrijke plaatsen met een losse humus-, voedselrijke bodem, zoals bosranden. In oude parken, met stukjes verwilderde bosranden kun je veldjes daslook aantreffen. Pluk de lancetvormige groene bladeren alleen als er nog geen bloemen zijn, dan zijn ze het lekkerst en zacht. Verwar daslook niet met het lelietje der dalen, dat is giftig. Gelukkig groeit en bloeit dat iets later.

Smaak

Alhoewel het flink kan ruiken, zoals loken meestal doen, is de smaak verfijnder en milder dan van uien en knoflook. Iets sterker dan bieslook.

Wonderplant

Daslook bezit heel veel geweldige eigenschappen. Om te beginnen is het een ontgifter, het helpt je lever extra om afvalstoffen te verwijderen, iets wat in het voorjaar juist van belang is en vooral voor diegene die een beetje willen vasten mooi meegenomen. Het bezit schimmelwerende en ontsmettende eigenschappen. Versterkt het immuunsysteem: en dat is mooi meegenomen, want dat willen we in deze tijd juist verbeteren. Het zou slijm losmaken, dus ophoesten vergemakkelijken. Het helpt om je spijsverteringsstelsel te harmoniseren. Verder levert het met 100 g daslookblad 150 mg Vit C, dat is heel veel. En ijzer, mangaan, magnesium en jodium zit er ook in. Ook zwavel, wat ontsmettend werkt.

Gebruik

In alles waar je normaal gesproken knoflook, bieslook, ui of prei zou gebruiken kun je daslook gebruiken. Zoals in ei- en aardappelgerechten, yoghurtdips, marinades en salsa’s. Maar maak bijv. ook een daslookboter of een pesto van daslook. Knip wat daslook in reepjes door een salade. Snijd wat daslook fijn en kneed het door je brooddeeg of strooi het over een pizza.

Daslookpesto

Pureer 100 g gesneden daslook met 40 g geroosterde noten naar keuze, 200-250 ml geurige olijfolie en evt. nog een teen knoflook in de keukenmachine. Roer 40 g fijngeraspte parmezaan of peccorino door de pesto. Breng op smaak met zout en peper. De kaas kun je ook pas later, vlak voor gebruik, erdoor roeren, dan blijft de pesto langer houdbaar.

Supersmoothie met daslook (± 750 ml)

Pureer 75 g grof gesneden daslook met 1 kleine avocado, wat water- of landkers (is soort die op t land groeit ipv in het water), diverse kruiden als peterselie, koriander, dragon, munt, 1 kleine banaan, stuk appel en stuk komkommer, stukje geraspte gember en kurkuma, een flinke scheut water en ongezoet cranberrysap met elkaar. Als je hebt kun je er nog een schepje spirulina of chlorella doorheen mengen.