alles over harissa: van ‘wat het is’ tot ‘zelf maken’

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Met harissa maak je zo’n beetje alles nóg lekkerder. Maar wat is het, wat kun je ermee en hoe maak je het zelf?

Eerder al deelde redacteur Trudelies Schouten in delicious. magazine: “Als student had ik een vriendin die toen al fantastisch kookte. Ze had haar halve leven in Libië gewoonden veel Noord-Afrikaanse gerechten leren maken. Zo maakte ze wel eens gigot d’agneau (geroosterde lamsbout) ingewreven met harissa. Onvergetelijk zo heerlijk en dan heb ik het over 1973, toen hier nog bijna niemand harissa kende.”

“Ze noemen harissa wel de sambal van Noord-Afrika, maar het is veel meer dan dat. Goede harissa maakt van elk maal een feestje, zo geurig en kruidig is het. Nu zijn in Hollandse supermarkten en mediterrane winkels verschillende harissa’s te koop. Zelf maken is ook een optie.”

Alles wat je moet weten over harissa

Waar gebruik je het voor?

Roer harissa door alles waarvan je vind dat het wat meer smaak mag hebben. Geef een neutrale hummus een extra boost, roer wat door yoghurt en geef het bij bijv. shakshuka of kebab. Roer een lepel of meer door de soep die nog wat extra diepte nodig heeft of breng saus er hoger mee op smaak. Ook dressings kun je verrijken met een theelepel harissa.

Vlees of vis marineren

Marineren met harissa werkt ook geweldig. Je kunt kip, lamsbout of een moot vis ermee inwrijven. Of roer de harissa eerst iets los met wat olijfolie of zelfs yoghurt en bestrijk het dan over vlees of vis. Ga je grote stukken groente als venkel, pompoen, bloemkool, broccoli, biet of wortels grillen of roosteren, bestrijk ze dan eerst dun met wat harissa.

Hoe lang blijft harissa goed?

Bewaar harissa altijd in de koelkast. Afhankelijk van het merk – sommige merken gebruiken wat conserveermiddelen – kun je het van 2 tot 12 maanden goed houden. Gebruik altijd een brandschone lepel als je er wat uitneemt. Zelfgemaakte harissa is ongeveer 3-4 weken houdbaar in de koelkast.

Waarmee kun je harissa vervangen?

Een vervanger is er niet, omdat harissa meer is dan gemalen pepers en paprika’s. Je kunt in plaats van harissa wel een lekkere sambal nemen, maar voeg dan ook nog wat citroensap, en gemalen komijn en koriander toe.

Wil je het zelf maken?

gehaktballetjes-delicious

Zelf harissa maken

recept voor harissa

bijgerecht (± 300 ml)
vegan / glutenvrij / lactosevrij
bereiden ± 15 min. / weken ± 1 uur

3 guajillopepers*
2 tl karwijzaad
2 tl korianderzaad
2 tl komijnzaad
1 tl anijszaad
3 verse rode chilipepers
gehalveerd, zonder zaadlijsten
5 teentjes knoflook
1 tl gerookte-paprikapoeder
1 bosje koriander, steeltjes en blad
sap en rasp van 1 (bio)citroen
80 ml groene olijfolie + extra voor afdeklaagje
ook nodig: schone afsluitbare (weck)pot van 250 ml + kleine keukenmachine

Week de guajillo pepers 1 uur in warm water. Rooster de specerijen al omschuddend in een droge koekenpan tot de zaadjes poffen en de geuren vrijkomen. Laat ze iets afkoelen en wrijf ze in een vijzel fijn. Laat de pepers uitlekken en vang het vocht op. Pureerde pepers en specerijen met de rest van de ingrediënten en ¾ tl zout. Als het iets te dik is, kun je wat van het peperweekvocht toevoegen. Doe over in de pot, giet er nog een dun laagje olie over en zet afgesloten in de koelkast. Heerlijk om allerlei soorten vlees in te marineren of als pittige smaakmaker in een dressing, saus, stoofpot of gewoon los bij een gerecht wat nog wat pit nodig heeft.

Het goedje is 3-4 weken houdbaar in de koelkast.

Mexicaanse guajillo-pepers hebben een volle smaak en zijn milder dan rode chilipepers. Neem eventueel gedroogde chilipepers.

De lekkerste recepten

harder met harissa
Zin in vis? Kies voor harder met harissa – of gebruik zeebaarsfilet. Deze donkere, pittig gekruide aubergine-pickle koop je bij de toko, of gewoon bij de supermarkt.
Mediterrane ingemaakte aubergines zijn lichter, grover gesneden en niet zo sterk gekruid. Je kunt ook limepickles nemen, ook heel lekker.
naar recept
recept harder met harissa
tajine van garnalen en rozenharissa
Rozenharissa is een Noord-Afrikaanse chilipeperpasta, op smaak gebracht met rozenblaadjes. Maak deze tajine met garnalen, kikkererwten en rozenharissa. De rozenharissa geeft je tajine net dat beetje extra. 

Maak ook eens deze lamstajine met abrikozen.
naar recept
Tajine van garnalen
gerookte bimi met gepocheerd ei & harissakruim
Op zoek naar een vegetarisch voorgerecht of bijgerecht voor kerst? Deze gerookte bimi met gepocheerd ei en dragonmayo is waanzinnig, al helemaal door het krokante harissakruim. Het ziet er ook nog eens feestelijk uit en dus een perfect voor- of bijgerecht voor kerst.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Gerookte bimi met gepocheerd ei & dragonmayonaise
harissa-lamsvlees met worteltjes en quinoapilav
Waarom zou je een hele batterij potten en pannen uit de kast trekken als je op een bakplaat of in een ovenschaal een complete maaltijd kunt bereiden? Deze ovenschotel met lamsvlees en geroosterde worteltjes is easy, maar zo lekker.
naar recept
lamsvlees-delicious
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt
Shashuka is onze go-to als het gaat om gezond en snel eten op tafel. Dit is een van onze favorieten: met kikkererwten en harissayoghurt.
Fan van shakshuka? Deze variant is ook heerlijk!
naar recept
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt - delicious
homemade harissa