Alles over gember: smaakbom en wondermiddel

Gembersiroop, djahé, sushigember, gekonfijt of verse gemberwortel. Allemaal varianten van gember en duizend-en-een-manieren om het te gebruiken. Als smaakbom in Aziatische gerechten, als extra kick in een zoete taart of als medisch wondermiddel. Zie jij door de gemberwortels het bos niet meer? Wij helpen je!

Meteen aan de slag? Bak deze heerlijke worteltaart met gember en limoen!

Alles over gember 

infogredient gember - delicious

Verse gember

Verse gember is simpelweg de wortelknol van de gemberplant en kent een rijke geschiedenis. Al eeuwen wordt dit knobbelige knolletje gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Om ermee te koken, moet je de gemberwortel eerst schillen. Daarna kan het de pan in! De pittige en friszure smaak is lekker in Aziatische gerechten, zoals deze geroerbakte zalm met sobanoedels of deze kip uit de oven met gemberquinoaBovendien kan je van verse gember hele lekkere thee maken: overgiet een stukje geschilde gemberwortel met heet water en klaar!

Gemberpoeder (of djahé)

Wij gebruiken het allerliefst verse gember, maar als je dit niet in huis hebt dan is gemberpoeder een goede vervanger. Gemberpoeder is gedroogd en gemalen gemberwortel. Door dit proces heeft gemberpoeder een scherpere smaak dan de verse wortel. Daarom is het handig om te weten: 1 tl gemberpoeder staat gelijk aan 2 cm verse gemberwortel. Gemberpoeder wordt het meest gebruikt in zoete recepten, zoals deze perentaart met gember.

Ga voor zoet met deze aardbeien-ijstaart of tulband met mandarijntjes.

aardbeien-ijstaart - delicious

Gembersiroop

Gembersiroop is een dikke siroop gemaakt van gemberwortel en suiker. Je kan het gebruiken als vervanging voor verse ge mber, maar let op: het is wel een stuk zoeter en milder van smaak. De siroop is daarom heel lekker in zoete recepten of cocktails, maar bijvoorbeeld ook in deze mihoensalade met gemberkip! Gembersiroop zelf maken? Kook twee delen suiker met één deel water en voeg hier geraspte gemberwortel (ongeveer een half deel) aan toe. Even samen laten koken en afgekoeld gebruiken.

Gekonfijte gember

Gekonfijte gember is eigenlijk gewoon een lekker snoepje: de gember is namelijk ingelegd in suiker. Stukjes gemberwortel worden gekookt in suikersiroop en daarna door de suiker gerold. Zo krijgt het een smeuïge zoete smaak en dat smaakt superlekker in zoet, zoals deze gevulde anijskoekjes. Het verschil tussen gekonfijt en stemgember (wat ook wel gekonfijt wordt genoemd) is niet altijd helemaal duidelijk. Stemgember is gemaakt van jonge gemberwortels, waar minder vezels inzitten. Stemgember wordt in siroop verkocht, maar heeft geen suikerlaagje en is natter en plakkeriger dan gekonfijt.

Artikel gaat verder onder de video

Gemberwortel schillen? Gebruik een lepel!

Is gember een wondermiddel?

Wanneer we last hebben van een verkoudheid gaan we massaal aan de gemberthee. Niet zo gek, want de wortel staat bekend als wondermiddel en het internet staat vol met diens magische geneeskracht. Gember zit inderdaad vol goede voedingsstoffen en vitaminen, maar het Voedingscentrum geeft aan dat de helende werking nog niet is bewezen. Het kan wel verlichting bieden tegen misselijkheid . Onze conclusie? Gember is vooral gewoon superlekker!

Top 3 gembertips

  1. Verse gember bewaar je het beste ongeveer 1 week in (keuken)papier gewikkeld in een diepvrieszakje in de koelkast. Je kunt het ook langer (ongeveer 3 maanden) in de vriezer bewaren. Bevroren gember kun je heel goed raspen, je hoeft de gember dan niet eens te schillen.
  2. Wil je een milde gembersmaak? Bak dan eerst op laag vuur in de olie die je gaat gebruiken wat plakjes gember. Haal ze eruit voor je de rest van het gerecht bakt in de gemberolie.
  3. Maak een snelle crispy gembertopping voor een Aziatisch gerecht. Schaaf met een dunschiller dunne plakjes van een stukje geschilde gember. Snijd in zo dun mogelijke reepjes en bak op half hoog vuur crispy in een laagje olie. Laat uitlekken op keukenpapier.

Beeld: iStock. Bron: Voedingscentrum

gember istock - delicious