champagne over na het proosten? zo kun je ‘m het beste bewaren

In december is er altijd wel wat te vieren. Daarom ligt er bij ons altijd een extra flesje champagne koud. Want kerst, oud & nieuw of een andere borrel vraagt natuurlijk om een gezellige bubbel. Maar wat als die fles niet in een keer op gaat? Hoe moet je dan je champagne bewaren? Wij leggen het je uit!

Ook nog flessen wit over? Zo lang kan je witte wijn bewaren volgens culinair journalist Jacques Hermus

Champagne bewaren: hoe houd je de bubbel erin?

De grootste uitdaging van champagne bewaren is natuurlijk de bubbel. Want hoe zorg je dat je niet eindigt met een soort slappe wijn zonder prik? Het belangrijkst is dat je de fles goed afgesloten bewaard. Gebruik een speciale champagne stopper om de bubbels zeker 1 tot 2 dagen levendig te houden.

Na die tijd neemt het bruisende wel snel af. Zorg daarnaast dat je de fles koud en donker bewaart (in de koelkast dus) en drink ‘m de volgende keer wel in een keer op. Je kunt de fles namelijk niet steeds openmaken voor een slokje of een enkel glas.

Je restje champagne gebruiken in de keuken

Zitten er geen bubbels meer in je champagne? Dan hoef je ‘m gelukkig niet gelijk weg te gooien; je kunt het restje ook nog gebruiken in de keuken. Voeg het bijvoorbeeld toe aan sauzen, stoofschotels of soepen om een subtiele sprankeling en diepte aan de smaak te geven.

De lichte zuurgraad en de delicate bubbels van champagne kunnen een interessant element toevoegen aan gerechten, vooral bij vis, schelpdieren of lichte vleesgerechten. Of gebruik de champagne voor z’n smaak in desserts.

Liever een cocktail met champagne? French 75: cocktail met champagne, gin en citroen

5 x champagne - delicious