bouquet garni: welke kruiden gebruik je in welke bouillon?

bouquet garni: welke kruiden gebruik je in welke bouillon?

Elke bouillon of soep wordt lekkerder van verse kruiden. Een bouquet garni – een kruidenzakje, kruidentuiltje of net hoe je het wil noemen – bestaat doorgaans uit drie kruiden: verse tijm, peterselie en laurierblad.

Deze bind je samen met een touwtje, of je stopt ze in een zakje van kaasdoek. Zo’n kruidenzakje is ook handig als je peperkorrels, kruidnagels, steranijs etc. gebruikt. Het bouquet haal je na het trekken easy uit de soep. Ga je de bouillon zeven, dan kunnen kruiden en specerijen er ook los bij.

Bouquet garni

Een bouquet garni wordt vooral gebruikt om extra diepte en smaak te geven aan soepen, stoofgerechten en sauzen. De kruiden geven hun smaken langzaam vrij tijdens het koken. De meest populaire toepassingen is in beef bourguignon en coq au vin.

coq au vin

Hoewel de traditionele mix slechts uit drie kruiden bestaat, vragen sommige recepten om toevoeging van andere ingrediënten zoals rozemarijn, salie of oregano. De exacte samenstelling van de bouquet garni kan variëren afhankelijk van het recept, maar het belangrijkste is om verse kruiden te gebruiken.

Lees ook: met deze tips houd je verse kruiden veel langer goed

Welke kruiden kun je het beste in welke bouillon gebruiken?

Bij runderbouillon van vlees en botten

Laurier, tijm, selderij of lavas en peterselie.

Lamsbouillon

Naast laurier, tijm, selderij en peterselie ook rozemarijn en oregano.

Gevogelte bouillon

Bouquet garni: Laurier, foelie, tijm, selderij, peterselie en eventueel salie.

Visbouillon

Naast laurier, tijm, selderij, peterselie is ook dragon en/of wilde venkel lekker als je van een vleug anijssmaak houdt.

Groentebouillon

Laurier, tijm, selderij of lavas, peterselie en bonenkruid voor extra smaak.

Lees ook: wat zit er in Italiaanse kruiden? En hoe maak je het zelf nog lekkerder?