wat zit er in Italiaanse kruiden? En hoe maak je het zelf nog lekkerder?

Als je zelf geen kruidentuin hebt, een balkon met kruidenbakken, of simpelweg geen groene vingers, is een potje met gedroogde Italiaanse kruiden de uitkomst. Alleen wat zit er nou eigenlijk precies in het mengsel, en kun je het ook zelf maken (zonder aanschaf van een zak potgrond)?

Italianen zijn gek op hun kruiden. Bossen basilicum door de pesto of over de caprese, wat fijngehakte rozemarijn door het focacciadeeg en blaadjes salie krokant gebakken in warme boter, voor over de pompoen(ravioli). Goddelijk! Soms is er ook wat oregano, bijvoorbeeld als marinade voor artisjokken. Tijm voor bij de ricotta met honing en verse vijgen, en laurier voor stoofschotels.

Niet gek dus dat ons gloednieuw Italië-nummer ook barst van de verse groene, en gedroogde kruiden. De pasta grannies maken er een tagliatelle met boerensaus uit Calabrië mee, en we hebben een 8 pagina lange kruiden special! Ricotta-gnudi met dille, risotto met rozemarijn, fritto misto met ansjovis en meer. Haal het magazine nu in huis.

Nu kom je ook recepten tegen die vragen om ‘Italiaanse kruiden’? Wat is dat dan?

Loop naar het schap met specerijen en kruiden in de supermarkt en je ziet er zeker 3 staan: potjes met Italiaanse kruiden. De inhoud verschilt, maar het is bijna altijd een combinatie van de volgende gedroogde kruiden:

Homemade Italiaanse kruiden, zo maak je ze nog lekkerder

Smaken verschillen, daarom is het een voordeel om je eigen blend te maken. Zo kun je meer oregano toevoegen, of juist basilicum: net waar je meer van houdt. Misschien wil je wel met andere kruiden experimenteren, zoals rozemarijn, salie, marjolein of think out of the box en voeg wat gedroogde munt of fenegriekblad toe.

Zelf drogen

Heb je toevallig grote bossen verse kruiden gekocht en nog heel veel over? Droog ze de dan zelf. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Knoop een touwtje om de bossen kruiden en hang ze ondersteboven op een donkere, luchtige en uiteraard droge plek. Niet in de zon, want dan verliezen ze heel snel hun aroma’s. Laat de kruiden een week of twee hangen, tot de blaadjes krakend droog zijn en je ze van de takjes kunt ritsen.

Ben je ongeduldig en wil je de kruiden vanavond al gebruiken, gebruik dan de oven. Dat is – heb jij geluk – nog voordeliger ook, want hoe sneller je de kruiden droogt, hoe meer aroma. Verwarm de oven voor op een hoge stand. Haal de bossen uit elkaar en verpreid de takjes over een met bakpapier beklede ovenplaat. Laat de kruiden nu een paar minuten drogen in de oven, met de ovendeur open. Blijf erbij want het gaat snel! Draai de takjes na een paar minuten om.

Italiaanse kruiden mét specerijen

Wil je Italiaanse kruiden iets meer body en pit geven, dan kun je ook specerijen toevoegen aan je kruidenmengsel. Ga bijvoorbeeld voor wat geraspte nootmuskaat, frisse stukjes gember of pikante knoflook, en voeg zwarte peper of chilivlokken toe. Kook je veel met vlees, dan kan een snufje kaneel ook erg lekker zijn in je blend.

Lees ook: met deze tips houd je verse kruiden veel langer goed

Italiaanse kruiden
FOTOGRAFIE: NIGEL LOUGH | STYLING: KIRSTEN JENKINS