Klassieke beurre blanc wordt gemaakt op basis van ingekookte witte wijn, azijn en sjalot (de reductie) waar boter door wordt geklopt. Het is een perfecte basissaus om mee te variëren.
Chef Joris Bijdendijk serveert bijvoorbeeld zijn signature dish Millefeuille van rode biet met een beurre blanc op smaak gemaakt met Hollandse Tomasusojasaus.
Joris Bijdendijk in delicious.september 2023 over Rembrandt en het gerecht: ‘Het gaat om de essentie, om weglaten wat er eigenlijk niet toe doet. Juist dat inspireerde me voor een gerecht met rode biet in Rijks.’
‘Eerst was het een gerecht met bieten, met bietenblaadjes, iets bitters of gemarineerds en zoetzuur en puree en een vinaigrette, gepofd etc., etc. én dan ook die lekkere saus. Een van onze kernwaarden is eenvoud, met max drie smaken een gerecht maken, dus vroegen we ons af: wat kan er weg? Dat het éigenlijk gaat om biet met beurre blanc . Kijk naar Rembrandt, hij dacht ook **** you, het gaat om de essentie.’
Variëren met beurre blanc
Ook zin om te variëren? Voeg eens rozemarijn, geraspte gember of saffraan toe aan je reductie. Vervang de azijn door limoensap en de wijn door bier, sake of droge vermouth.
Maak de saus op smaak met pittige mosterd, verse kruiden of – voor een Aziatische touch –met miso of sojasaus.
Bekijk ook deze eerdere delicious.recepten:
Lees ook: