alles wat je wil weten over aquafaba en wat je er precies mee kunt

Misschien heb je er nog nooit van gehoord of misschien ben je al een expert. Aquafaba is het haast magische vocht van kikkererwten.

We leggen je er alles over uit op een luchtige manier – spoiler: dat is namelijk precies wat je met dit ingrediënt kan.

Als je ooit een blikje kikkererwten hebt geopend en het vocht hebt weggegoten, heb je waarschijnlijk geen idee gehad dat je eigenlijk een geweldig ingrediënt weggooide: aquafaba. Het klinkt als een exotisch product, maar het is eigenlijk gewoon het water waarin kikkererwten zijn gekookt of ingeblikt.

Meteen uitproberen? Met deze 5 meringue recepten ben je wel even zoet

Hoe werkt aquafaba?

Aquafaba is rijk aan zetmeel en eiwitten die tijdens het koken van de kikkererwten in het vocht terechtkomen. Deze eigenschappen maken aquafaba tot een perfecte vervanger voor eieren in veel recepten. Het zetmeel zorgt voor de binding, terwijl de eiwitten zorgen voor de luchtigheid, net als bij eiwitten.

Je kunt het heel simpel gebruiken in je recepten en je maakt er dus makkelijk plantaardige gerechten mee. Klop het kikkererwtenvocht op tot het de consistentie van opgeklopt eiwit heeft. Je zult verbaasd zijn ​​hoe het schuimt. Als je even door blijft kloppen ontstaan er zelfs pieken, net als bij eiwit!

Hoe gebruik je aquafaba als vervanger van ei?

Over het algemeen staat 1 ei gelijk aan 3 eetlepels aquafaba. Dus, als je een recept hebt dat vraagt om twee eieren, kun je ongeveer 6 eetlepels gebruiken. Het is natuurlijk altijd goed om te beginnen met wat minder en indien nodig meer toe te voegen.

Wat kun je er precies mee?

Vegan meringues
Met opgeklopte aquafaba kun je vegan meringues maken. Voeg suiker en een snufje room of tartaar toe terwijl je het opklopt.

Mayonaise
Aquafaba is een geweldige basis voor vegan mayonaise. Voeg mosterd, azijn, en olie toe en mix tot je die bekende romige textuur bereikt. Voilà, je eigen vegan mayonaise!

Vegan pannenkoeken
Vervang eieren in je pannenkoekenrecept met aquafaba voor lichte en luchtige vegan pannenkoeken.

Chocolademousse
Mix aquafaba met gesmolten chocolade en suiker voor een luchtige vegan chocolademousse.

meringue basisrecept - delicious