Is het een wortel, is het peterselie, is het wortelpeterselie? Leer alles over deze groente die qua uiterlijk lijkt op een pastinaak maar smaakt naar een kruising tussen peterselie en knolselderij.
Wortelpeterselie of peterseliewortel lijkt wat uiterlijk betreft op een kleine pastinaak, maar is een neef van frisgroene peterselie. Deze variant wordt alleen niet voor het blad maar juist om zijn dikke, geurige wortel geteeld.
In welk seizoen eet je wortelpeterselie?
Je kunt het blad van wortelpeterselie wel gebruiken, maar het is minder aromatisch dan gewone peterselie. Wortelpeterselie wordt geoogst vanaf september en is de hele winter te koop. Het kan goed tegen vorst en is een echte Hollandse wintergroente.
Smaak en textuur
De wittige wortel is kruidig en fris en lijkt qua smaak wat op peterselie en knolselderij. Je kunt wortelpeterselie dungesneden rauw eten. Het vruchtvlees is dan wat zoet, kruidig en crunchy. Als je de wortel kookt of bakt wordt het vruchtvlees milder en smaakt dan meer als pastinaak of knolselderij.
Combineer met ….
Je kunt hem gekookt, geroosterd of gebakken eten als groente, maar ook – net als pastinaak en knolselderij – gebruiken om een deel van de aardappels te vervangen in je stamppot.
Bak schijfjes wortelpeterselie een paar minuten in wat boter, bedruppel met citroen en bestrooi met bladpeterselie of stoof stukjes wortelpeterselie eens mee in een winterstoofpot.
Ook lekker: schenk over dunne plakjes een kokendheet mengsel van 125 ml wittewijnazijn waarin 100 g suiker is opgelost. Laat afkoelen in de vloeistof en gebruik als zoetzuur accent in salades.
Doordeweekse topper: kipschnitzel met kappertjes-peterseliesaus