In mei bloeit vlier met grote schermen witte bloemen en dat betekent dat we gratis mogen oogsten om er vervolgens heerlijke drankjes en desserts mee te maken. Maar voordat we en masse gaan plukken: wat ís vlier nou eigenlijk? En hoe herkennen we zo’n geurige boom vol bloesem?
Snelgroeiende vlierstruiken kom je overal tegen in het wild en in parken en tuinen. Na de bloei komen er aan de schermen besjes die rond juli donker rood- zwart en rijp worden en waar vogels gek op zijn. Ook die besjes zijn eetbaar en lekker. Check bij wildplukken altijd via een determinatie- app of boek of je echt de goede boom of struik voor je hebt voordat je een mandje vult.
Bekijk ook: 14x broccoli gerechten waarvan je gegarandeerd extra wil opscheppen
Smaak & geur van vlierbloesem
Bloeiende vlier ruik je soms al voordat je hem ziet. De bloempjes hebben namelijk een bijna bedwelmende aromatische geur. Pluk de bloemen pas als ze helemaal open zijn. De geur zit ’m namelijk niet in de blaadjes, maar in het gele stuifmeel. Was daarom de bloemen niet voor gebruik, maar laat ze even liggen op het aanrecht zodat eventuele insecten eruit kunnen kruipen.
Combineer méér
Van vlierbloesem kun je bijvoorbeeld siroop* maken. En die geurige siroop kun je gebruiken in dressings, cocktails, toetjes en ijs. Bedruppel een cake met wat vlierbloesemsiroop of roer het door de topping en vulling voor een bloemige lentesmaak. Doop de bloemschermpjes met bloemen in wat tempurabeslag en frituur ze in een laag olie. Bestrooi met poedersuiker en hap de krokante bloemetjes af. Of laat een handvol bloesem een paar dagen trekken in neutrale azijn of honing. Mmmm!
Recepten met vlierbloesem
Zelf vlierbloesemsiroop maken? Zie dit recept van culi-redacteur Dosia Brewer voor het zelf maken van vlierbloemsiroop. Je kunt de siroop ook kant-en- klaar kopen bij een ruim gesorteerde supermarkt.
Deze cocktail met gin, tonic en vlierbloesem is dé signature cocktail van bartender Tess Posthumus.