fluweelzacht kerstdessert: alles over mousse maken

fluweelzacht kerstdessert: alles over mousse maken

Zijdezachte zoete en luchtige mousse die wegsmelt in je mond is een ideaal feesttoetje. Omdat ‘ie tijd nodig heeft om op te stijven, kun je hem gerust al een dag eerder maken.

Lees ook: 7x de lekkerste chocolademousserecepten

Zoete mousse stap voor stap

1. De basis

De basis van zoete mousse is je smaakmaker. Dat kan fruitpuree, sap of een andere vloeistof zijn, bijvoorbeeld koffie. Chocolade is misschien wel de meest bekende basis voor mousse.

2. Zoet

Soms is je basis al zoet genoeg, maar vaak is een beetje extra zoetigheid wel nodig. Kies een zoetstof die je lekker vindt en goed past bij je basis. Gewone suiker of een bijzondere soort als palmsuiker, kokosbloesemsuiker, honing, ahornsiroop of agavesiroop. Alles kan!

3. Lucht

Mousse is geen mousse zonder lucht. Die breng je erin door slagroom, mascarpone of crème fraîche of een combinatie ervan luchtig op te kloppen. Ook geklopt ei of – nog luchtiger – geklopt eiwit geeft lichte luchtigheid aan het mengsel. Eet je plantaardig? Neem dan plantaardige room en/of opgeklopte aquafaba (het kooknat van kikkererwten) om je mousse luchtig te maken.

4. Stevigheid

Mousse zonder stevigheid zakt al snel na het maken in. Gebruik gelatine of – als je plantaardig eet – agar-agar om het langer stevig te houden. Chocolade smelt je voor gebruik en bij het afkoelen stijft de chocolade weer op. Daarom heb je voor mousse op basis van chocola dus meestal geen gelatine of agar-agar nodig.

Zo lukt het altijd!

De volgorde en de manier van mengen is heel belangrijk voor een geslaagde mousse.

De beste volgorde

Begin met het mengen van je basis met de zoetstof. Voeg hieraan je opgeloste gelatine of agar-agar toe. Wacht tot het mengsel goed is afgekoeld en nét begint op te stijven (lobbig wordt). Spatel nu pas het ingrediënt waarmee je de mousse luchtig maakt erdoor. Start altijd met de zwaarste soort. Dus eerst de mascarpone, dan crème fraîche, daarna slagroom en op het laatst het eiwit.

Mengen

Spatel of schep het ingrediënt waarmee je de basis luchtig maakt in delen door de basis. Meng eerst eenderde deel er goed door. Dat hoeft nog niet heel voorzichtig. Schep of spatel daarna in twee delen voorzichtig de rest erdoor. Ga nu niet flink kloppen of roeren, dan sla je alle lucht uit je mousse.

Goed lang opstijven

Individuele porties hebben 4-6 uur nodig om in de koelkast goed op te stijven. Reken voor een royale mousse zeker het dubbele. Een nacht in de koelkast is het best. Als je de mousse niet stort, maar in een schaaltje serveert, kan het korter opstijven of je kunt met minder gelatine of agar-agar toe.