Plant je een aardappel, dan komt er eerst een plant boven de grond die onder de grond knollen geeft, dat worden nieuwe aardappels. Aardappels zijn heel geliefd, want betaalbaar, gezond en makkelijk in de keuken. Ben jij niet zo’n aardappel-eter? Maak er dan een ovenschotel van, knapperige friet of een Spaanse tortilla, dan lust je ze wel!
aardappel-… of chipseters?
In Italië eten ze pasta, in Azië rijst en wij zijn aardappeleters. Vroeger aten we 130 kilo aardappelen per persoon per jaar, nu 89 kilo. Van 30 kilo hiervan worden chips en patat gemaakt! Wij eten zoveel aardappelen, omdat ze niet duur zijn én veelzijdig. En ze groeien goed bij ons. Best bijzonder, als je bedenkt dat de oeraardappel uit Zuid-Amerika komt!
welke aardappel kies ik?
Als je aardappels in de winkel ziet liggen, staat op de verpakking vastkokend, vrij vastkokend, kruimig of zeer kruimig. Zo weet je welke je moet kiezen:
- Vastkokende aardappels hebben een fijne structuur en blijven heel bij het koken. Perfect geschikt voor een aardappelsalade, ovenschotel of aardappeltortilla. Verder kun je ze goed koken en bakken. Rassen: Nicola, Accent, Roseval, Charlotte, Ratte, Opperdoezer
- Vrij vastkokende aardappels blijven heel bij het koken, maar worden wat zachter aan de buitenkant. Je kunt ze koken, bakken of in een ovenschotel of salade doen én ze zijn ideaal voor het maken van friet. Rassen: Berber, Eersteling, Redstar, Bildstar
- Bij kruimige aardappels (ook wel melige/bloemige genoemd) is de buitenkant na het koken kruimelig. Doe ze in puree, ovenschotels of stamppotten. Rassen: Bintje, Frieslander, Gloria, Maritiema, Santé, Turbo
- Extra kruimige aardappels vallen heel makkelijk uit elkaar tijdens het koken. Laat dat nou heel handig zijn als je puree, stamppot, soufflé of soep wilt maken. Rassen: Dore, Eigenheimer, Irene, Resonant
3-6 maanden
Aardappelen kun je wel 3-6 maanden bewaren op een droge, donkere plek tussen de 5-8 graden. Maar leg ze niet in de koelkast; dan wordt het zetmeel omgezet in suiker en krijgen de aardappelen een zoete smaak. Nieuwe aardappels moet je binnen 4 weken na de oogst opeten. Gekookte aardappels over? Gooi ze niet weg maar bak ze de volgende dag lekker op!
ILLUSTRATIE YUKO YAMAMOTO