agrodolce: alles wat je wil weten over het Italiaanse zoetzuur

agrodolce: alles wat je wil weten over het Italiaanse zoetzuur

Je hebt het legendarische koppel zoet en zout – denk karamel-zeezout en miso-brownies – maar de écht Mario & Luigi onder de smaakmakers moet toch wel agrodolce zijn. Het zoetzuur van Italië!

Agrodolce is een Italiaanse saus met een lekker plakkerige textuur, logisch want er zit suiker in. Zoomen we in op de naam, dan is de vertaling heel simpel. Agro is Italiaans voor zuur en dolce hoeven we niet eens uit te leggen.

Wat zit er precies in een agrodolce?

Een klassiek agrodolce-recept bevat honing of suiker, azijn, pijnboompitten en een mix van gedroogd fruit en groenten, zoals gele rozijnen, rode ui of krenten. Omdat de saus wordt ingekookt krijgt het die verslavend lekkere sticky textuur.

De azijn die je gebruikt om agrodolce te maken, heeft invloed op de smaak van de saus. In Sicilië is rodewijnazijn de meest klassieke keuze, hoewel wittewijnazijn ook prima werkt. Balsamicoazijn voegt een lekker zoetje toe, terwijl appelciderazijn het geheel iets fruitiger maakt.

Arabisch randje

De Siciliaanse keuken is sterk beïnvloed door de Arabische culinaire tradities, en agrodolce is geen uitzondering. Tijdens de Arabische overheersing van Sicilië (9e–11e eeuw) introduceerden de Arabieren ingrediënten zoals suiker, azijn, rozijnen en specerijen, evenals kooktechnieken die de balans tussen zoet en zuur benadrukten.

Deze invloeden zijn duidelijk terug te zien in gerechten zoals caponata, een Siciliaanse auberginestoof met een zoetzure saus met bleekselderij, paprika, uien en tomaten, en zoete rozijnen en zilte kappertjes.

caponata
Smeltend zachte aubergine in een zoetzure saus met rozijnen, kappertjes en pijnboompitten. Een Italiaanse klassieker! Veeg de saus op met brood of serveer met een bol burrata of gebakken vis.
19x Italiaans voorgerecht – heerlijke antipasti
naar recept
caponata
caponata geserveerd in aubergine met stracciatella
Caponata is een van de meest geliefde en bekendste recepten van Sicilië. De hoofdrolspeler in dit gerecht is de aubergine, die wordt gecombineerd met bleekselderij, paprika, uien en tomaten, en verder op smaak wordt gebracht met kappertjes en pijnboompitten. Dit recept is allesbehalve traditioneel, want ik serveer de caponata in een aubergine (nooit te veel aubergine!) en met stracciatella, omdat ik vind dat de romige smaak van de kaas zo goed samengaat met de kenmerkende zoetzure smaak van de caponata.
naar recept
agrodolce Caponata geserveerd in aubergine met stracciatella

Zo gebruik je agrodolce

Als condiment: serveer de saus bij aubergine, broccoli, pompoen (!), courgette en andere groenten. De zoetzure smaak combineert goed met de rokerige smaak van de grill, dus serveer hem zeker bij groenten van de barbecue! Je kunt agrodolce ook op een borrelplank geven bij kaas en charcuterie.

Als marinade: beeld je even het volgende in: twee gegrilde varkenskoteletten, kippendijen of vleugels die net van de kolen komen en rijkelijk glanzen van de agrodolce. Dát is waar we zin in hebben, toch?

Als broodbeleg voor sandwiches: Voor een Italiaanse vlees-sandwich laat je de agrodolce op kamertemperatuur komen zodat het beter smeerbaar is. Bestrijk daarna sneetjes brood met de saus voordat je het vlees, de kaas, of aubergines en mozzarella toevoegt. De zuurtegraad van de agrodolce doorbreekt de vettigheid en zorgt zo voor een mooi smaakcontrast.

Recepten met agrodolce

Mozzarella met gegrilde paprika agrodolce
Méér groente op de borden? Dan grillen of blakeren we ze voor in de salade. Tip: De paprikaschil blakert zwart boven een gasvlam, en de smaak zal rokeriger zijn dan wanneer je ze in de oven of onder de grill zet.
naar recept
agrodolce paprika’s met kappertjes en zuurdesembrood
Met een gebakken ei maak je hier een ontbijt, brunch of lunch van, maar je kunt er ook rucola aan toevoegen om er een warme salade van te maken.
naar recept
agrodolce paprika

Om erbij te geven: 6x focaccia