even rechtzetten: een aanzetstaal is niet gemaakt om je mes te slijpen

Dit willen we even rechtzetten. Met een aanzetstaal slijp je je mes niet, mocht je dat denken. Het is een veelgemaakte fout, zelf onder de meest fanatieke culi’s.

Wat doe je dan wel met een aanzetstaal? Hij slijpt je mes niet, maar met de tool ‘duw’ je eigenlijk alleen het scherpe randje van je mes weer recht. Je kunt dit het beste voor of na elke snijsessie doen.

Een aanzetstaal is dus een echte must in je keuken. Koop altijd een aanzetstaal dat zo lang is als je langste mes.

Zo gebruik je een aanzetstaal

Les je mes eerst dwars plat op het staal en kantel hem een beetje zodat het dunste deel van het mes (het snijvlak) net het staal raakt.

Begin met de hiel van het mes (bij het handvat) en haal je mes in die hoek aan beide kanten een paar keer langs het staal.

Voor aanzetstaal geldt net als voor messen: koop ze het liefst bij een (kook)winkel waar je goed advies krijgt.

Te koop vanaf ongeveer 50 euro.

Alles weten over messen? Lees dan ook deze verhalen:

messen slijpen
GETTY