Kalfsentrecote met komijn-kaneelrub en bospeen met kruiden-gembertopping

Kalfsentrecote met komijn-kaneelrub en bospeen met kruiden-gembertopping

Met droge specerijen maak je snel en simpel een geweldige smaakboost voor vlees, vis, of eieren. Wrijf de rub in de entrecote. Verse groene kruiden voeg je vlak voor het serveren toe, zo maak je zout overbodig.

Kalfsentrecote met komijn-kaneelrub en bospeentjes met kruiden-gembertopping

hoofdgerecht (4 personen) | lactosevrij | glutenvrij | zoutbewust

4 kalfsentrecotes of -oesters
1 tl gemalen komijn
¼ tl gemalen kaneel
1 tl knoflookpoeder
¼ tl gemalen witte peper
3 tl gedroogde peterselie
800 g (gekleurde) bospeentjes
6 el olijfolie extra vierge
2 cm gemberwortel, geschild
½ bosje dille (à 15 g)
½ bosje koriander (à 15 g)
1 citroen

Stap 1
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Voor de rub meng je de komijn met de kaneel, het knoflookpoeder, de peper en gedroogde peterselie. Wrijf het vlees er goed mee in.

Stap 2
Snijd het loof van de bospeentjes (houd apart!) en schrap ze. Kook de bospeentjes – afhankelijk van de dikte – in 6-10 min. beetgaar. Verhit in een koekenpan 3 el olijfolie. Bak het vlees in 2 min. per kant bruin en vanbinnen rosé, mals en sappig. Laat het vlees verpakt in aluminiumfolie 5 min. rusten.

Stap 3
Rasp intussen de gember boven de resterende 3 el olijfolie. Hak wat apart gehouden mals jong loof van de bospeen met de dille en koriander grof. Meng de kruiden door de gemberolie en breng de kruidentopping op smaak met 1 el citroensap. Snijd de rest van de citroen in partjes.

Stap 4
Leg de kalfsentrecotes met de bospeen op de 4 borden. Leg de topping op de bospeentjes en bestrooi met peper. Serveer met partjes citroen. Lekker met geroosterde krieltjes.

Bereiden ± 25 min.

Tip 1:
Maak van de rub meteen een extra portie en bewaar in een gesloten potje op een koele plek. Komijn-kaneelrub is ook heerlijk voor varkens- en kippenvlees.

Tip 2:
Het malse jonge groene bospeenloof kun je in de kruidentopping ook vervangen door kervel.

Ongezouten waarheid! 
Vrijwel alle Nederlanders krijgen te veel zout binnen, gemiddeld 9 gram per dag, terwijl 6 gram de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Die paar gram per dag loopt per jaar op tot 1 kilo zout te veel per persoon! Die zoutinname gaat ongemerkt, want zout zit in alledaagse producten als soep, saus en bewerkt vlees. Te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen. Daarom voert de Nierstichting campagne om de zoutconsumptie omlaag te brengen en pleit voor pure ingrediënten, op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Zie ook nierstichting.nl. Want wie van z’n nieren houdt, eet minder zout! 

RECEPT, FOTOGRAFIE & STYLING STUDIO PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN