pudding met chocolade en dronken sinaasappels 

Als je nog niet aangeschoten bent van het wijnarrangement tijdens een feestdiner, waag je dan aan deze pudding met dronken sinaasappels. Het perfecte dessert met chocolade.

Iets frissers? Maak deze jelly-pudding met gin en grapefruit!

pudding met chocolade en dronken sinaasappels

nagerecht (8 personen)

4 (liefst biologisch) sinaasappels
75 g fijne kristalsuiker
3 el sinaasappellikeur

Pudding
125 g amandelmeel
125 g bloem + extra voor bestuiven
125 g lichtbruine basterdsuiker
125 g chocolade
4 eieren, gesplitst
50 g kristalsuiker
125 g boter, gesmolten
150 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker of mespunt vanillemerg **
geschaafde chocoladekrullen** voor erover

Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren, begin met de sinaasappels 1 avond van tevoren. Snijd van een sinaasappel dun de schil af (zonder wit) en snijd de schillen in dunne reepjes.

Los de suiker op in 100 ml water en breng aan de kook. Leg de sinaasappelreepjes erin en kook ze in 15 min. zacht. Laat alles afkoelen.

Schil alle sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en snijd het vruchtvlees in niet te dikke plakken. Schik de plakjes in een ondiepe wijde schaal.

Neem een paar schilletjes uit de siroop en houd apart. Schenk de rest van de siroop over sinaasappelen. Bedruppel met de likeur. Laat de sinaasappels afgedekt 1 nacht koel trekken.

Verwarm de oven voor op 175ºC. Vet 8 kleine metalen puddingvormpjes (darioles) in en bestuif dun met bloem.

Smelt de chcolade en boter au bain-marie (in een kom boven een pan kokend water – de bodem van de kom mag het water niet raken) en roer glad. Meng in een andere ruime kom het amandelmeel met de bloem, snuf zout en basterdsuiker en voeg de eierdooiers en het chocolademengsel toe en meng goed.

Klop in weer een andere kom de eiwitten bijna stijf, voeg dan al kloppend langzaam de kristalsuiker toe zodat het mooi glanzend en stijf is. Spatel het eiwit in delen luchtig door de chocolademassa en verder dit mengsel over de vormpjes. Dek elk vormpje af met een stukje aluminiumfolie.

Zet de vormpjes in een ovenvaste schaal in het midden van de oven en schenk er zoveel kokend water in dat het water tot 1 cm onder de rand van de vormpjes komt. Bak de puddinkjes zo au bain-marie in 35-40 min. gaar.

Laat de puddinkjes minstens 10 min. afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de vormpjes. Je kunt ze 1 dag goed afgedenkt koel bewaren. Neem ze minimaal 1 uur voor gebruik ui de koeling.

Bereiden (ter plaatse): begin ± 15 min. van tevoren.

Klop de slagroom met vanillesuiker stijf. Leg op elk brodje 1 puddinkje, schik er 2-3 plakken sinaasappel op en naast. Garneer met wat sinaasappelschilletjes. Bestrooi met wat geschaafde chocolade.

* Amandelmeel is te koop bij de natuurwinkel. Of maak zelf amandelmeel. Leg witte amandeldelen op de bakplaat en rooster ze in de oven op 175°C in 10 min. goudkleurig. Laat iets afkoelen en maal in de keukenmachine fijn.
** Met een dunschiller kun je mooie krullen van de onderkant van een reep pure chocolade (kamertemperatuur) trekken. Puur vanillemerg is in flesjes bij de natuurwinkel te koop.

Voorbereiden ±40 min./ marineren ± 1 nacht / oven ± 40 min. / bereiden ± 10 min.

PRODUCTIE MURIËL SCHRIJN FOTOGRAFIE HAROLD PEREIRA STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI RECEPTEN MICHIEL VAN EERDE / NEVY AMSTERDAM
KATINKA HUISKAMP, YOLANDA VAN DER JAGT, BETTY KOSTER, EKE MARIËN, TRUDELIES SCHOUTEN, BART STUART, MERIJN TOL