zin in zalig Turks eten? Ga naar dit restaurant in Utrecht

Jonneke de Zeeuw – je kunt haar kennen als Mooncake, queen of culinary treasures – serveert ons iedere maand haar lekkerste vondsten. Als delicious.columnist weet ze als geen ander waar je moet zijn voor het beste eten. Deze keer geeft ze haar gouden tip voor zálig Turks eten in Utrecht! 

Steun Turkije na de aardbeving 

Het zal je niet ontgaan zijn dat grote delen van Turkije en Syrië verwoest zijn door een hevige aardbeving. Hulpverleners zijn sindsdien actief bezig met het zoeken naar overlevenden en het bieden van hulp aan getroffen gebieden. 

Wil je de slachtoffers van de aardbeving steunen? Bestel het nieuwste kookboek van Karsu! Tot en met 7 maart doneert zij de volledige winst van de pre-orders om de slachtoffers te steunen. Zo draag jij dus ook je steentje bij! Hier lees je meer.

Jonneke’s liefde voor Turks eten 

Jonneke: “Mijn allereerste Turkse happen proefde ik als kind in de jaren negentig in Nederland. Dolma’s en kleverige chocoladetaart die in omgespoelde yoghurtemmertjes van de Aldi via de Turkse moeder van een schoolvriendje op onze keukentafel terecht kwamen. 

Turks eten kwam hier al terecht vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw, maar toch blijft het beeld bij veel mensen nog steeds hangen bij goedkope fabrieks-döner kebab met veel saus. Een onvolledig beeld! Allereerst omdat er hier ook hele goede döner kebab te vinden is, maar ook omdat de Turkse keuken barst van de vegetarische gerechten. 

Meer Turkse klassiekers

Daarnaast vind je hier in Nederland steeds vaker vegetarische varianten van Turkse klassiekers zoals lahmacun en iskender kebab. Die laatste getransformeerd tot sebzeli iskender. Voor sommige food-fundamentalisten is dit not done, maar wat is dit geroosterde groentegerecht verrukkelijk! 

Aubergine, pepers en champignons van de houtskoolgrill, geserveerd op een bodem bedekt met krokant brood en afgetopt met tomatensaus en klodders volle yoghurt. Delicaat, puur en vers. 

Een gerecht dat het beeld hierboven verder aan diggelen helpt is vegetarische çiğköfte geserveerd met grote bladen sla waar je ze in kan wikkelen. Mijn favoriete adres serveert er fantastische, flinterdunne yufka – heel dunne broodvellen – bij, rode turșu en granaatappelmelasse om je hap verder mee op te pimpen. En, over yufka gesproken, in Nederland wordt het nu gewoon bij je thuisbezorgd. Net als lavaș trouwens.” 

Jonneke’s gouden tip voor Turks eten in Utrecht 

Ana’s Lams Dis, Utrecht – Ga voor het vegetarische gerecht sebzeli iskender naar Ana’s Lams Dis van leuke eigenaresse Gülnaz. Je kunt er ook terecht voor de in Nederland zeldzame ca kebab – een horizontale roterende vleesspies!

Bij Ana’s lams Dis gebruiken ze fijne kruiden, verse groenten, yoghurt, hangop en het beste vlees als basis van hun gerechten. Je bestelt er de lekkerste grill- en groentengrechten, mezes en desserts! Het Turkse eten wordt er duurzaam, ambachtelijk en met een flinke dosis liefde voor je bereid. Hongerig naar meer? Je vindt dit fijne Turkse restaurant in Utrecht, aan de Voorstaat op nummer 62.

Lees ook:

voor fantastisch lekker Koreaans eten moet je bij dít restaurant in Den Haag zijn

ga híer in Eindhoven eten als je de winter wil ontvluchten, tipt delicious. nieuwe columnist

ana's lams dis