ga híer in Eindhoven eten als je de winter wil ontvluchten, tipt delicious. nieuwe columnist

Jonneke de Zeeuw – ook bekend als the queen of culinary treasures – bespreekt in haar boek All you can eat de vele eetculturen die Nederland rijk is én deelt de beste adressen als nieuwe delicious.columnist. Zoals: waar wil eten voor een beetje zon in je leven?

In het januari-nummer van delicious. lees je haar eerste bijdrage. Zo deelt ze op pagina 34 haar beste adressen voor vegetarische Turkse kebab en lahmacun in onder andere Utrecht en Den Haag. En dat is niet zonder reden, zo vertelt ze in het bijbehorende interview.

‘De Turkse en Surinaamse keuken mogen van mij meer aandacht krijgen,’ vertelt Jonneke. ‘De Nederlands-Turkse gemeenschap is de grootste in Nederland en is hier al sinds de jaren vijftig, maar toch zeggen we Turkse pizza in plaats van lahmacun. Hoezo, we zeggen toch ook gewoon macaron?’

Ze vult aan: ‘Het is best jammer dat veel mensen bij de Turkse keuken voornamelijk denken aan döner kebab, het is zoveel méér. Voor de Surinaamse keuken geldt hetzelfde: mensen kennen vaak alleen roti of broodje kip-kerrie, terwijl Surinaams eten zo veel variëteiten kent. Natuurlijk kun je niet alles weten, maar we hebben het wel over twee heel grote eetculturen in Nederland.’

Winter ontvluchten? Ga eten bij Valli’s Corner in Eindhoven

Waar je naartoe moet om de winter te ontvluchten? Jonneke moet er even over nadenken: ‘Al die 450 plekken uit mijn boek gaan nu door mijn hoofd, maar ik zou zeggen: Valli’s Corner in Eindhoven. Hier eet je Maleisisch in een heel vrolijke setting. De eigenaresse kookt vanuit een grote, open keuken en je ziet stapels potten, pannen en specerijen. Een ticket is dan echt niet meer nodig.’

Een simpele blik op de kleurrijke website van Valli en je begrijpt direct waar Jonneke het over heeft. Valli zelf is geboren en getogen in Kuala Lumpur, Maleisië. Hier ontwikkelde ze al op jonge leeftijd een passie voor koken dankzij haar moeder en grootmoeder. Je kunt bij haar zaak terecht voor gerechten uit de Maleisische, Chinese en Indiase keuken. Daarnaast maakt zo ook diverse veganistische delicatessen én geeft Valli workshops.

Bestel hier het magazine met het interview en Jonneke’s tips én check haar nieuwe boek All you can eat.

Lees ook: de leukste nieuwe restaurants en bars van Amsterdam 2022

Jonneke de Zeeuw mooncake delicious columnist