Dit heerlijke gebraad met patissaus is heerlijk. Het moet even in de oven staan, maar dan heb je ook wat: een heerlijke malse lamsschouder met de kruidige smaak van patis!
lamsschouder met dragonaardappels en pastissaus
hoofdgerecht (8 personen)
lamsschouder van 2–2½ kg, met bot
2 tl venkelzaad, gevijzeld
10 knoflooktenen, in de lengte doormidden gesneden
1½ kg vastkokende aardappels, in dikke plakken
3 rode uien, in vieren
4 tl korianderzaad, grof gestampt in de vijzel
1 bosje dragon
850 ml hete gevogeltefond (zelfgemaakt, supermarkt of poelier)
150 ml pastis (slijter)
1 el bloem
VOORBEREIDEN
Kan 5 uur van tevoren.
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 220°C.
Wrijf het vlees in met het venkelzaad, zout en versgemalen peper. Prik het vlees rondom in met een scherp mes en steek in elk gaatje een stukje knoflook.
Doe het vlees in een braadslee en bak ± 20 min. Draai het vlees om en bak nog 20 min.
Neem het vlees uit de braadslee en schep de aardappel, de ui, de koriander en driekwart van de dragon door het bakvet. Schenk er 400 ml hete fond en 100 ml pastis over en leg het vlees er bovenop. Dek goed af met aluminiumfolie.
Verlaag de oventemperatuur naar 160°C en bak 3½-4 uur of tot het vlees heel gaar is (bij een kerntemperatuur van 65-70°C). Neem het vlees uit de braadslee en laat ± 15 min. rusten onder aluminiumfolie.
BEREIDEN
Begin ± 30 min. van tevoren.
Schenk het vocht uit de braadslee in een kommetje en zet de braadslee met de aardappels terug in de oven. Zet de oven op 220°C, en schep na 15 min. goed om.
Verwarm het braadvocht in een pannetje en roer de bloem erdoor. Klop er dan beetje bij beetje de rest van de fond en de rest van de pastis door en laat in ± 15-20 min. tot de helft inkoken. Laat even doorkoken tot een mooie saus.
Snijd de rest van de dragon grof en roer door de saus. Snijd het vlees in mooie plakken en geef er de gebakken aardappels en ui bij. Serveer met saus en een bijgerecht naar keuze.
Voorbereiden ± 1 uur / oven ± 4 uur en 40 min. Bereiden ± 30 min. / oven ± 15 min.
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN BEREIDING EKE MARIËN STYLING CYN FERDINANDUS BEWERKING MERIJN TOL