Geef zalm een bijzondere korst van romige zuurkool en pittige oude kaas!
zalm uit de oven met laurier-zuurkoolkorst
hoofdgerecht | 4 personen
500 g zalmfilet zonder vel, in 4 stukken
2 el olijfolie
laurier-zuurkoolkorst
200 g zuurkool, evt. afgespoeld en uitgelekt
½ teen knoflook, fijngesneden
1 sjalot, fijngesneden
40 g geraspte oude kaas
1 el roomkaas
¼ – ½ tl gemalen laurier
2 el paneermeel
ook nodig: ovenschaal, ingevet
olijfolie-kappertjessaus
40 ml mooie groene olijfolie
½ teen knoflook
30 g kappertjes, goed afgespoeld en drooggedept
6 el witte zoete port
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle ingrediënten voor de korst met uitzondering van het paneermeel goed door elkaar. Kruid de stukken zalm met zout en peper en leg ze in de ovenschaal. Verdeel de zuurkool erover. Bestrooi de zuurkool met paneermeel. Bak de zalm 15-18 min. in de oven totdat het korstje knapperig is en de zalm net gaar.
Verwarm intussen voor de saus de olijfolie op het laagste vuur met de kno ook. Laat de kno ook niet bruin worden. Voeg de kappertjes, port en een inke snuf peper toe en laat heel zachtjes enkele min. bruisen. Laat iets afkoelen.
Neem de zalm uit de oven, leg op de borden en schep de saus rondom de zalm. Lekker met een smeuïge aardappelpuree met bijv. pastinaak erdoor.
Bereiden ± 25 min. / oven ± 18 min.
RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN