pittige lamskoteletjes met kikkererwtenpuree
hoofdgerecht | 4-6 personen
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el komijnpoeder (djinten)
sap van 2 citroenen
2 tl harissapasta*
80 ml olijfolie
12 lamskoteletjes
2 blikken kikkererwten à 400 g, afgespoeld, uitgelekt
4 el tahini** (sesampasta)
warm platbrood (bijv. Libanees brood** of pitabroodjes), gehakte tomaten, rode-uiringen, rucola en yoghurt, voor erbij
Doe de knoflook, de komijn, het citroensap, de harissa, de olie en 2 tl zout in een kleine kom en meng door elkaar. Doe de helft van het specerijenmengsel met het lamsvlees in een ondiepe schaal en schep door elkaar om de koteletten goed te bedekken. Zet apart.
Houd 8 el kikkererwten apart. Pureer de rest van de kikkererwten met de tahini en de rest van het specerijenmengsel in een keuken-machine tot een gladde puree (voeg wat kokend water toe als het mengsel te dik is). Verhit een koekenpan met zware bodem of grillpan op middelhoog vuur. Bak de lamskoteletjes in 2 delen 2-3 min. aan elke kant tot ze bruin zijn, maar nog wel rosé van binnen. Schep op het brood een laagje kikkererwtenpuree met de achtergehouden kikkererwten en wat tomaat, ui en rucola erop. Leg de koteletjes erop en besprenkel met yoghurt.
* Harissapasta is een chilipasta uit de Tunesische keuken, verkrijgbaar bij Marokkaanse winkels en sommige supermarkten. Je kunt het evt. vervangen door sambal.
** Verkrijgbaar bij Marokkaanse winkels.
Bereiden ± 35 min.
RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING DAVID MORGAN