krabsalade met zwarte peper

krabsalade met zwarte peper

krabsalade met zwarte peper

voorgerecht | 4 personen

1 bakje oesterzwammen
1 stengel bleekselderij uit de kern, in dunne plakjes
8 sperziebonen, geblancheerd, koud afgespoeld, in schuine stukjes
1 kleine of ½ komkommer, geschild, zaad eruit geschraapt, in dunne plakjes
2 bosuitjes, in schuine ringetjes
2-3 el muntblaadjes, fijngesneden
50 g waterkers, dikke steeltjes verwijderd
2 bakjes cress* of een handvol gemengde Aziatische kruidenblaadjes
250 g verse gekookte krab (zie kader krab), uitgelekt, teveel vocht eruit gedrukt

zwarte peperdressing
1 kleine rode chilipeper, evt. zaadlijsten en pitjes verwijderd, fijngesneden
2 korianderwortels, kleingesneden
1 grote teen knoflook, kleingesneden
1 tl fijngesneden gemberwortel
1 el arachide- of zonnebloemolie
2 tl oestersaus
1 el lichte sojasaus
1 tl donkere sojasaus
1 tl fijne kristalsuiker
3 el kippenbouillon
1 tl zwarte peperkorrels, gekneusd
2 el zoete chilisaus

Wrijf voor de dressing de Spaanse peper, korianderwortels, knoflook en gemberwortel tot een grof mengsel in een vijzel. Verhit de olie in een wok op matig tot hoog vuur, roerbak het mengsel 1-2min. tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de oestersaus, beide soorten sojasaus en de suiker toe en roer

1 min. tot het mengsel kookt. Voeg de bouillon en peperkorrels toe en laat ze 1-2 min. doorwarmen. Roer de chilisaus erdoor en laat volledig afkoelen.

Verhit 4 el van deze dressing in een koekenpan op hoog vuur. Roerbak hierin de paddenstoelen

1-2 min. tot ze wat zachter worden. Laat afkoelen.

Schep in een kom de paddenstoelen, bleekselderij, sperziebonen, komkommer, bosuitjes, munt, waterkers en cress door elkaar en voeg wat dressing toe. Schep de salade in vier kommen en verdeel de krab erover. Sprenkel de resterende dressing erover en serveer.

Bereiden ± 30 min. / afkoelen ± 30 min.